Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Manifestation mot coronarestriktioner i Stockholm – polisen försökte avvisa människor

Från 2021
Uppdaterad 06.03.2021 21:22.
En demonstrant håller en skylt där det står "Fängsla Löfven och Reinfeldt".
Bildtext Hundratals människor struntade i pandemiregler och samlades till demonstration i Stockholm.
Bild: STELLA Pictures / ddp / All Over Press

Den så kallade Tusenmannamarschen ägde rum i dag på eftermiddagen i centrum av Stockholm i protest mot coronarestriktionerna. Enligt pandemilagen får inte fler än åtta människor samlas och polisen försökte därför skingra människomassan.

Demonstranterna samlades vid Medborgarplatsen och gick sedan mot Kungsträdgården.

Efter att demonstranter försökt tränga sig igenom polisens kedja vid bron över till Gamla stan släpptes ett mindre demonstrationståg igenom.

Manifestationen hölls utan tillstånd, och strax efter klockan 15 (finsk tid) meddelade polisen att man ämnade "upplösa den icke tillståndsgivna sammankomsten på Medborgarplatsen. Skälet är att deltagarantalet överstiger de åtta personer som är tillåtna vid allmänna sammankomster med stöd av pandemilagen", skriver polisen på sin hemsida.

Arrangörerna motiverade manifestationen med att restriktionerna inskränker svenskarnas rörelsefrihet och yttrandefrihet och att medier inte berättar sanningen om pandemin.

Manifestationen hade utannonserats på Facebook.

En brokig samling människor samlades

Det var en brokig skara av både äldre och yngre människor som samlades för att opponera sig mot Sveriges coronastrategi. De skanderade "Frihet Sverige" och sjöng Sveriges nationalsång.

Demonstranterna uppges ha kommit från många olika delar av Sverige.

Demonstration.
Bild: STELLA Pictures / ddp / All Over Press

En man som Dagens Nyheter talat med sa att han protesterar mot att restauranger tvingas stänga tidigt. Enligt honom leder till arbetslöshet och därmed till våld mot kvinnor och barn och i slutändan kollaps av hela samhället. Han sa också att han inte är "rädd för att bli förkyld".

Flera demonstranter bar på skyltar med texter som "Svenskar är sjuka, stoppa 5G" och "Självcensur". En ung kvinna sa att hon vill bestämma över sin egen kropp men att hon nu tvingas bära munskydd och visir på sin skola.

Andra skyltar hade texter med kritik mot invandring och mot Louis Pasteur, en fransk forskare som bland annat arbetade med att utveckla vaccin på 1800-talet, rapporterar SVT.

En del av demonstranterna var vaccinmotståndare.

Manifestation i Stockholm
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Expo: Flera högerextremister bland de protesterande

Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo väckte protesten intresse i högerextrema kretsar. Flera personer ur den högerextrema miljön deltog i tillställningen på Medborgarplatsen.

Arrangörernas bakgrund finns i ett slags nyandlig miljö som är starkt präglad av föreställningen om en global konspiration, uppger Expo.

Tiotals människor avlägsnades och några poliser skadades

Enligt SVT avlägsnade polisen 50 personer med stöd av covid-19-lagen under dagen. Sex poliser skadades, och en av dem fördes till sjukhus.

En person är dessutom skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen för att ha anordnat en icke tillståndsgiven sammankomst.

Ytterligare en person har gripits misstänkt för blåljussabotage och en annan som misstänkt för våldsamt upplopp.

Artikeln uppdaterades 6.3.2021 klockan 21.21 med en omformulering av beskrivningen av stiftelsen Expo.

Källor: SVT, SR, Aftonbladet, DN, Expo

Diskussion om artikeln