Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det dödliga strömavbrottet i februari har ställt klimatfrågan på sin spets och blottat ojämlikheten i Texas – "De övergav oss till hundra procent", säger 38-årig singelmamma

Från 2021
Det dödliga strömavbrottet i februari har blottat ojämlikheten i Texas - Spela upp på Arenan

Dallas, Texas, USA.

Miljontals Texasbor blev utan ström och vatten. Minst ett femtiotal människor dog.

Den extrema vinterkylan som drabbade Texas för några veckor sedan väcker fortfarande känslor.

– Det var så kallt att jag bad till Gud att strömmen skulle komma tillbaka, berättar 38-åriga singelmamman Marleny Almendarez när Svenska Yle besöker henne.

Dallasbon Marleny Almendarez drabbades hårt under vinsterstormen i februari 2021.
Bildtext Marleny Almendarez och hennes familj drabbades hårt under vinsterstormen i februari 2021. Nu känner hon bitterhet mot myndigheter och politiker.

Hon är besviken på lokala myndigheter och på elbolagen. Ingen ryckte ut för att hjälpa när krisen var ett faktum, berättar Almendarez.

– På vår hemgata såg vi aldrig en truck eller ett fordon som skulle ha röjt snön eller isen. Ingen kom hit.

Innetemperaturen närmade sig noll grader

Almenzarez bor i ett turkost, gammalt trähus med tre barn och fyra släktingar. Huset ligger i ett av de fattigaste områdena i Dallas. När stormen kapade av strömmen och temperaturen närmade sig noll i hemmet var alla klädda i vinterkläder. Almendarez oroade sig för sina barn.

– Jag kände mig hjälplös när jag inte kunde skydda dem och fruktade att vi alla skulla hamna på sjukhus.

Efter att ha överlevt den första natten i sitt hem, kunde familjen tillfälligt flytta in i en uppvärmd charterbuss som Almendarez hittade via en hjälporganisation.

Fyra dagar senare fick familjen Almendarez tillbaka sin ström. Men flera Texashushåll var utan ström i en vecka eller mer.

Hårdast drabbades låginkomstområden i de större städerna, där infrastrukturen ofta är dålig sedan tidigare.

Texas har länge gått sin egen väg i energiförsörjningen – energiexpert vill "se över incitamenten i systemet"

Texas energisystem var inte utrustat för extremt kalla temperaturer. Eltillförseln från samtliga energikällor som delstaten utnyttjar – vindkraft, naturgas, kolkraft och olja – drabbades när efterfrågan sköt i höjden under kölden.

-Förfrusen skylt med texten "Texas".
Bildtext Texas infrastruktur är inte anpassat för extremt kalla temperaturer.
Bild: AFP / Lehtikuva

Till saken hör också att Texas – som är känd för sin självständiga och oberoende förhållning – har en avreglerad elmarknad och ett fristående energinätverk som är anpassat för hetta under sommaren, men inte för extrem kyla.

Flera eltoppar i Texas har lämnat sina uppdrag efter det dödliga strömavbrottet. För några dagar sedan sparkades Bill Magness, den högsta chefen för elnätverket Ercot (Electric Reliability Council of Texas) som ansvarar för eldistributionen i Texas.

Nu har röster höjts för att piffa upp infrastrukturen, särskilt efter att en liknande köldkollaps drabbade energisystemet också år 2011.

Kritiska röster, som nationalekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman, har också pekat på avregleringen av elmarknaden som en orsak till krisen. Den har inte sporrat vinsthungriga energibolag till att investera i infrastrukturen, menar Krugman.

Energiexperten Bruce Bullock i Dallas, Texas.
Bildtext Bruce Bullock är energiexpert vid South Methodist University i Dallas.
Bild: YLE/Andreas Vingaard

Energiexperten Bruce Bullock, chef för enheten Maguire Energy Institute vid South Methodist University i Dallas, köper inte argumentet.

– Jag tror inte att avregleringen är problemet i det här fallet. Snarare är avregleringen en orsak till att Texas kunnat förse en växande befolkning i delstaten med energi i många år, säger Bullock.

– Men systemet är inte perfekt, det har vi sett. Vi borde se över incitamenten i vårt energisystem, så att de stimulerar till investeringar, säger Bullock.

Bullocks svar kan tolkas som att konkurrens på elmarknaden inte är ett problem, men att elbolagen måste sporras till att investera mer i infrastrukturen så att den också tål kalla temperaturer.

Oroad klimataktivist i Dallas: "I framtiden förutspås vi ha mellan 60 och 90 dagar av extrem hetta varje år"

Vinterstormen i Texas har också blåst nytt liv i debatten om klimatförändringen. Extrema väderfenomen är inget nytt i Texas. Texasbor har tvingats vänja sig vid översvämningar, orkaner och värmeböljor. Men klimatexperter förutspår att extremt väder blir ännu vanligare i framtiden.

Klimatkrisen är redan ett faktum och det verkliga hotet är mot vår infrastruktur, vår elförsörjning och vattendistribution

― 28-åriga klimataktivisten Aaryaman Singhal.

Den 28-åriga Aaryaman Singhal är oroad. Han jobbar för klimatrörelsen Sunrise Movement, som grundades år 2017 och verkar i de flesta delstater.

– Här i Dallas förutspås vi i framtiden ha mellan 60 och 90 dagar av extrem hetta årligen. Det kan få dödliga följder.

– Klimatkrisen är redan ett faktum och det verkliga hotet är mot vår infrastruktur, vår elförsörjning och vattendistribution, menar Singhal.

Klimataktivisten Aaryaman Singhal i Dallas, Texas.
Bildtext Klimatkrisen får 28-åriga aktivisten Aaryaman Singhal att oroa sig för Texas - och hela världens - framtid.
Bild: Andreas Vingaard.

Singhal vill se fler åtgärder än bara modernisering av energinfrastrukturen i Texas.

– Ett viktigt steg vore att staten skulle garantera ett jobb till alla som vill arbeta för att stoppa klimatförändringen. Den som vill jobba inom sol- eller vindenergi, hållbart jordbruk eller liknande, borde garanteras ett jobb.

Energiexperten Bruce Bullock ser inte att Texas skulle vara särskilt utsatt för klimatförändringen.

– Snarare har Texas bättre förutsättningar än många andra delstater att anpassa sig, eftersom vi har så rikliga energiresurser. Både när det gäller fossila och förnybara bränslen.

Singelmamman i Dallas: "Vissa människor hade råd att gå till affärer och köpa batterier och värmare"

Många amerikaner har gått från kris till kris under det senaste året.

Marleny Almendarez saknar en regelbunden inkomst. Hon säger sig få 1 200 dollar i månaden i sjukpension. Hennes mamma som bor i samma hushåll arbetar som hembiträde. Men det är svårt att få pengarna att räcka till för att försörja en stor familj.

För Texasbor som Almendarez, var strömavbrottet under vinterstormen ytterligare en påminnelse om att de som redan har det svårast ofta drabbas värst när krisen slår till.

– Somliga hade råd att gå till affärer och köpa batterier och värmare när strömmen försvann.

Rösten vittnar också om en bitterhet mot makthavarna.

– Politikerna bryr sig inte om den lilla människan. Dom övergav oss till hundra procent.

Diskussion om artikeln