Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det flyttade kommunalvalet skapar debatt: "Det blev ett onödigt gräl – valet får inte flyttas en gång till"

Från 2021
Valsedel vid kommunalvalet 2017.
Bildtext Det uppskjutna kommunalvalet 2021 väcker varierande reaktioner.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Överenskommelsen mellan åtta av nio partier att flytta kommunalvalet till juni på grund av prognoserna för coronaepidemin väcker både kritik och förståelse bland tidningars opinionsbildare och statsvetare.

I söndagsmorgonens Helsingin Sanomat (betalmur) får sig Justitieministeriet en ordentlig känga. Tidningen beskyller på ledarplats ministeriet för att ha vaknat för sent och på så vis skapat ett politiskt gräl som kunde ha undvikits.

Tidningen ifrågasätter valförberedelserna vid justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) ministerium.

Enligt tidningens ledarskribent borde Justitieministeriet i ett tidigt skede ha förberett olika scenarier för kommunalvalet utgående från olika prognoser om smittoläget på våren. Då hade alternativen enligt tidningen tidigt varit klara för partierna och också för medierna som rapporterar kring kommunalvalet.

Den enligt tidningen sena överenskommelsen om att flytta valet bedöms öppna för spekulationer om vilka partier som vinner och vilka som förlorar på kuppen. Sannfinländarna motsätter sig som enda riksdagsparti flytten och det är enligt HS illa att partiet står utanför överenskommelsen.

Situationen betecknas av tidningen som ett onödigt gräl som spelar Sannfinländarna rakt i händerna.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson utanför Ständerhuset.
Bildtext Helsingin Sanomat ifrågasätter valförberedelserna vid justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) ministerium.
Bild: Lehtikuva

Turun Sanomat: "Valet måste hållas i juni"

Tidningen Turun Sanomat (betalmur) är inne på samma linje. Dagens ledartext varnar för att det blir spekulationer om politiska orsaker till senareläggningen, även om den gjordes för att trygga säkerheten.

Flytten ger enligt tidningen partierna med svaga opinionssiffror, Centern och Samlingspartiet, tid att komma på fötter.

Turun Sanomat konstaterar att den finländska demokratin nog tål att valet senareläggs med två månader, men inskärper att det måste hållas i juni. En ny flytt skulle svårt nagga förtroendet för demokratin i kanterna.

Tidningen skriver uppfordrande att politiker och myndigheter nu har tre månader på sig att se till att valet kan hållas tryggt då.

Det största misslyckandet under coronatiden

"Regelbundna val är viktiga"

I tidningen Hufvudstadsbladet (betalmur) har emeritusprofessorn i statsvetenskap Lauri Karvonen tillfrågats om följder av att kommunalvalet flyttas.

Han betecknar det som ett stort ingrepp i demokratin.

"Tidpunkten för val, att de återkommer regelbundet, är väldigt viktigt när medborgarna ska utse sina representanter", säger han i intervjun.

Karvonen försvarar ändå att flytten görs i det rådande läget.

"Problemet är att det inte fanns en enda lösning utan nackdelar", säger han till HBL.

Varierande reaktioner hos statsvetare

Reaktionerna bland statsvetare har varit varierande. Forskningsdoktor Johanna Vuorelma vid Tammerfors universitet har kallat flytten "det största misslyckandet under coronatiden".

Vuorelma syftar dels på brister i valförberedelserna, dels på risken för att åtgärden tolkas som ett politiskt spel.

Vid Helsingfors universitet har å andra sidan docent Hanna Wass betecknat beslutet som rakryggat. Det pekar enligt henna på en beredskap att prioritera hälsosäkerheten framom den förlorade prestige som politiker riskerar.

Källor: Yle.fi, STT, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, HBL

Diskussion om artikeln