Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marit Bjørgen imponerade i första Vasaloppet – slutade tvåa i rekordsnabb tävling

Från 2021
Uppdaterad 07.03.2021 13:55.
Marit Björgen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Tre år efter att Marit Bjørgen lade ner sin elitsatsning var hon tillbaka som långloppsåkare. Bjørgen imponerade men var till slut tvungen att ge sig mot Lina Korsgren. I herrtävlingen gjorde Ari Luusua en stark tävling då han slutade femma.

I normala fall brukar tusentals åkare ställa upp i världens mest prestigefyllda långlopp mellan Sälen och Mora, men i år var det ett annorlunda upplägg. Endast eliten tilläts tävla i dagens lopp och både starten och målet var flyttat från sina ursprungliga platser.

I damklassen fanns ett riktigt intressant namn då världens främsta åkare genom tiderna Marit Bjørgen valt att göra comeback och satsa på det här loppet.

Före start sa norskan att hon inte hade något resultatmål, men efter 90 kilometers åkning kan hennes insats inte beskrivas som annat än en succé. Bjørgen slutade tvåa bakom svenskan Lina Korsgren som tog sin tredje seger.

– Jag är väldigt nöjd med andraplatsen och det var en bra debut. Känslan går upp och ner under ett långt lopp och det finns mycket taktik inblandat, säger Bjørgen till SVT.

Bjørgen var med i en tätgrupp redan från start, och när åkarna kom till Lundbäcksbackarna och den sista tredjedelen skulle börja öste hon på ordentligt. Den grupp som då var sex åkare minskade till en duo då endast fjolårsvinnaren Lina Korsgren klarade av att hänga på.

Korsgren hängde på herrarna

Bjørgen och Korsgren höll ihop tills dryga milen återstod, men då avgjorde svenskan. Korsgren klarade av att gå med i tempot som några herråkare hade medan Bjørgen var tvungen att släppa.

– Det var mäktigt att gå loss med Bjørgen och jag fick massor med energi av det. Jag visste att om jag kunde hänga på herrarna så skulle det bli en bra resa. Det var nog det som avgjorde, säger Korsgren.

Korsgren satte nytt banrekord med tiden 3.52.08,2. Hon slog det gamla rekordet med över 16 minuter.

– Jag har haft en väldigt bra dag. Det var lite kämpigt runt Evertsberg där jag brukar ha mitt bästa parti. Jag tänkte bara att jag måste skärpa mig och bita i, säger Korsgren.

Även Bjørgen slog den tidigare rekordtiden då hon skar mållinjen 42 sekunder efter svenskan.

– Jag blev ensam då Lina gick med herrarna och då fick jag det väldigt tufft, säger hon.

Luusua femma i herrtävlingen

I herrarnas lopp skedde den första utbrytningen efter drygt 50 kilometer. Jermil Vokujev, Tord Asle Gjerdalen, Anton Karlsson och Vetle Thyli gick loss.

Thyli var sedan tvungen att släppa och då knappt åtta kilometer återstod att åka avgjorde Gjerdalen tävlingen. 37-åringen tog sin första seger i Vasaloppet och satte även han banrekord med tiden 3.28.18,4.

Ari Luusua gjorde sitt bäst lopp i karriären och slutade på femte plats. Han förlorade med drygt en och en halv minut till Gjerdalen.

I fjolårets tävling var Viktor och Hannes Mäepää 24:e respektive 30:e men nu lyckades man inte förbättra sina placeringar. Viktor var 55:e åkare i dag och Hannes 71:a. Ålänningen Isac Holmström åkte i mål som 57:e åkare.

Resultat:

Damer:

1. Lina Korsgren 3.52.08,2
2. Marit Bjørgen +42,0
3. Ida Dahl +4.59,1
4. Thea Krokan Murud +5.16,1
5. Katerina Smutna +6.16,6
6. Emilie Fleten +6.20,2

Herrar:

1. Tord Asle Gjerdalen 3.28.18,4.
2. Anton Karlsson +36,3
3. Jermil Vokujev +1.01,4
4. Emil Persson +1.35,9
5. Ari Luusua +1.38,8
6. Johan Hoel +1.39,1