THL:s Mika Salminen: Dystra coronaprognosen var en räkneövning som tagits ur sitt sammanhang
Chefen för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd, professor Mika Salminen säger att lördagens dystra prognoser för hur coronaläget kan komma att utveckla sig fram till slutet av april hade tagits ur sitt sammanhang i viss mån.
Enligt prognosen, som låg till grund för beslutet att skjuta upp kommunalvalet till juni, kunde antalet dagliga coronafall uppgå till mellan 2 600 och 11 200 den 18 april, då valet ursprungligen skulle hållas. Nu sköts valet upp till den 13 juni då läget förhoppningsvis är bättre.
– Den här uppskattningen om coronafallen innehåller mycket annat också och ska tolkas som en räkneövning för hur det kan gå om ingenting görs, säger Salminen i en intervju för Svenska Yles reporter Johan Ekman.
Salminen påpekar att THL i samma promemoria där uppskattningen ingick också konstaterade att man tagit i bruk många nya restriktioner som säkert kommer att minska på coronafallen.
Salminen: I april har vi ännu inte hunnit vaccinera riskgrupperna
Enligt Salminen finns det också en mängd andra faktorer som måste tas i beaktande vad gäller tidpunkten för valet och epidemiläget.
Vid den tidpunkt då kommunalvalet ursprungligen skulle hållas (18.4) har vi ännu inte hunnit vaccinera alla riskgrupper, säger han.
– På hösten kunde vi inte förutspå läget nu. Då lovade läkemedelstillverkarna oss mycket mer vaccin än vad de nu kan leverera.
På frågan om det är ett problem att uppgifter plockas ur sitt svarar Salminen så här:
– Medierna lyfter kanske upp siffrorna utan att betrakta helheten, men inom Justitieministeriet och bland partisekreterarna har man nog sett till den stora bilden och bakgrunden till siffrorna. Det är jag övertygad om.
Virusvarianterna förvärrar läget
En annan bakgrundsfaktor som Salminen lyfter upp och som kan påverka epidemiläget är de coronavarianter som nu härjar särskilt i södra Finland. Viruset sprider sig snabbare vilket påverkar prognoserna, säger han.
– I morgon träder nya restriktioner i kraft och de råder i tre veckor. Men om man häver restriktionerna genast efter det kan coronafallen öka snabbt igen. Vi har fortfarande vinter, och vi har fortfarande många som inte är skyddade av vaccin så de här riskerna försvinner ingenstans. Det är den här helheten som ligger bakom beslutet, säger Salminen.
Är de nya restriktionerna tillräckliga?
– Vi får hoppas, men det finns inga garantier. Vi får se.