Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folket i Schweiz röstade för förbud mot burka och niqab på allmänna platser

Från 2021
Uppdaterad 07.03.2021 21:35.
Schweiz röstar om förbud mot heltäckande slöjor - Spela upp på Arenan

En folkomröstning i Schweiz har visat att invånarna vill att kvinnor förbjuds att bära burka och niqab på allmänna platser. Schweizarna röstade med knapp majoritet för ett förbud.

Det officiella resultatet visar att förbudet mot att täcka ansiktet på allmän plats stöddes av 51,2 procent medan 48,8 procent var emot ett förbud.

Omröstningen visade också att en majoritet av kantonerna i det federala Schweiz stödde förslaget.

Förslaget till förbud hade lagts fram av extremhögern. Det var samma gruppering som 2009 arbetade för ett förbud mot nya minareter.

Den schweiziska regeringen förklarar i en video på sin webbplats de argument som används till försvar för ett förbud. "Religiösa slöjor som burka eller niqab är symboler för förtryck av kvinnor och lämpar sig inte för vårt samhälle".

Inget täckande av ansiktet tillåts heller vid demonstrationer

Förbudet gäller personer som rör sig på gator, i affärer och i restauranger.

Det blir inte heller tillåtet att täcka ansiktet i samband med demonstrationer på gatorna.

Undantag vid bedjande och vid traditionella högtider

Heltäckande slöjor skulle fortfarande tillåtas på platser där man ber och vid traditionella festligheter.

Ansiktstäckande tillåts också om det är kopplat till hälsa eller säkerhet, till exempel munskydd mot coronavirus.

Muslimer känner sig utanför

Muslimska grupper har kritiserat förbudet och ser det som en ytterligare stigmatisering och marginalisering av deras samfund.

Centralrådet för muslimer i Schweiz anser att resultatet i folkomröstningen öppnar gamla sår. Rådet tänker utmana beslutet och kommer att samla in pengar som ska gå till kvinnor om de blir bötfällda för att de täcker ansiktet.  

Amnesty ser diskriminering

"Efter förbudet mot minareter har en majoritet av schweizarna igen stött ett initiativ som diskriminerar ett enskilt religiöst samfund. Det här ställer i onödan till med problem, och skapa rädsla och splittring", kommenterar Amnesty International.

Enligt Amnesty är ett förbud mot slöja inte en metod som frigör kvinnor utan en politik som inkräktar på yttrandefriheten och religionsfriheten.

Folkomröstning i Schweiz om burka och nikab
Bildtext I Schweiz är det inte så många som täcker sina ansikten
Bild: AFP / Lehtikuva

Burka täcker hela kroppen och ansiktet. Niqab är en ogenomskinlig slöja som bärs framför ansiktet och som lämnar ögonen synliga.

I praktiken använder nästan ingen burka i Schweiz och bara uppskattningsvis 30 personer bär niqab, bedömer man vid universitetet i Lucerne.

Muslimer utgör fem procent av Schweiz befolkning på 8,6 miljoner människor. Många muslimer har rötter i Turkiet, Bosnien och Kosovo. 

Frankrike införde 2011 totalt slöjförbud på allmänna platser medan bland annat Danmark, Österrike, Nederländerna, Belgien och Bulgarien har helt eller delvis förbjudit täckande av ansiktet på allmänna platser.  

Källor: Reuters, The Guardian, AP, AFP

Artikeln uppdaterades genomgående klockan 20