Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heta efterspelet till VM-femmilen: Norges skidikon kallar beslutet en skandal – Aleksandr Bolsjunov vägrade hänga på sig medaljen: ”Iversen kan inte vara världsmästare”

Från 2021
Uppdaterad 07.03.2021 22:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se när Aleksandr Bolsjunov protesterar på prispallen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ingen var riktigt nöjd efter att Johannes Høsflot Klæbo diskades i VM-femmilen. Aleksandr Bolsjunov var förbannad och bitter, världsmästaren Emil Iversen ska ge sin lagkamrat en stor kram. "Han är den moraliske vinnaren", säger Iversen.

Skid-VM i Oberstdorf fick en kokande avslutning. Efter 49,9 kilometers åkning blev det stor dramatik på upploppet.

Johannes Høsflot Klæbo försökte ta sig förbi Aleksandr Bolsjunov i ytterkurvan. Till slut kom banmarkeringen emot, det blev närkontakt och Bolsjunovs stav gick sönder.

Programmet är inte längre tillgängligt
Målgången mellan Klæbo och Bolsjunov som hamnade i juryrummet: "Som VAR i fotboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Klæbo i mål som etta – men efter en väldigt lång granskning av situationen valde juryn att diska Klæbo. Då var Emil Iversen, som spurtade om Bolsjunov, plötsligt etta.

– Jag tycker väldigt synd om Johannes. Det är orättvist att han blev diskad. Ett silver hade varit som ett guld för mig. Jag är stolt över mitt lopp och får ta det här guldet även om jag inte håller med juryn och visst smakar det gott, säger Iversen till SVT.

Bolsjunovs reaktion?

– Jag kan bara säga att dagens vinnare ska vara jag eller Klæbo. Iversen kan inte vara världsmästare. Det är inte bästa slutet på dagen, säger han till NRK.

Ryssen protesterade

Efter den långa videogranskningen blev det till slut prisutdelning vid skidstadion i Oberstdorf. Först hotade Bolsjunov med att inte dyka upp, sedan valde han att protestera på pallen.

Bolsjunov tog emot sitt silver, men vägrade att hänga medaljen runt halsen. I stället höll han den i handen under ceremonin.

Aleksandr Bolsjunov på prispallen.
Bildtext Aleksandr Bolsjunov visade öppet sitt missnöje.
Bild: All Over Press

Sportbladet skriver att det var en protest mot att Emil Iversen fick guldet.

– Jag ska ge Johannes en kram när jag ser honom. Han är den moraliske vinnaren och jag tycker väldigt mycket synd om honom. Det blir lite firande ändå, jag tog oavsett medalj, säger Iversen till NRK.

Experten: Tolkningsfråga

Samtidigt som prisutdelningen pågick hade Klæbo lämnat skidstadion.

– Det är en väldigt tråkig avslutning för vår del. Vi står här med en världsmästare men det är ”fel” världsmästare, säger den norske landslagchefen Eirik Myhr Nossum till SVT.

Norge kommer att lämna in en överklagan mot att diska Klæbo. De har två dygn på sig att göra det.

Jag tror ingen i den här sporten har varit med om något liknande

Enligt Yle Sportens expert Matias Strandvall är det avgörande i den omtalande situationen att Klæbo kommer bakifrån och har ansvaret för att omkörningen sker schysst.

– Det blir en tolkningsfråga för juryn. Utan kontakten mellan åkarna kanske det hade blivit så att Bolsjunov hade blivit varnad.

"Fruktansvärt tråkigt"

I Norge råder det konsensus om att Klæbo inte gjorde fel. Längdchefen Espen Bjervig ger sin bild av vad Klæbo sa efter beslutet.

– Han tyckte bara att det var fruktansvärt tråkigt och ville bara åka härifrån när beslutet kom. Jag tror ingen i den här sporten har varit med om något liknande. Jag har varit med länge men har aldrig varit med om att en VM-guldmedaljör diskas på upploppet, säger han till Sportbladet.

Aleksandr Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo efter målgång.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo var framme och klappade om Aleksandr Bolsjunov efter målgången.
Bild: All Over Press

Enligt det internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey är juryns syn på saken den här:

– Vi kom fram till att Bolsjunov hade rätt att göra det han gjorde. Han låg i ledningen och kunde välja den bästa linjen. Sedan tog vi reda på varför han bröt sin stav. Man kan se på bilderna att det är en kontakt mellan Klæbos arm och Bolsjunovs stav och att den rör sig mot hans ben och går sönder. Ansvaret ligger därför på Klæbo.

I Norge ska en överklagan in till behandling. Sista ordet är alltså inte sagt, men det råder ingen tvekan om att det är upprört.

– Det dummaste jag har sett. Det är en skandal, säger skidikonen Thomas Alsgaard i VG.

I Sverige drar man paralleller till fallet Joni Mäki mot Aleksandr Bolsjunov.

– Det påminner väldigt mycket om situationen på stafetten i Lahtis där Bolsjunov var den som kom bakifrån och var ursinnig på Joni Mäki, den är ganska lik – och då friade man. Då tycker jag att man ska fria här också. Jag tycker inte att någon ska bestraffas, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Diskussion om artikeln