Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lotta Kemppinen hade tusendelarna på sin sida och knep EM-silver – Ella Junnila vann EM-brons och klarade OS-gränsen med sitt finska rekord

Från 2021
Uppdaterad 07.03.2021 21:47.
Se Lotta Kemppinens silverlopp i inomhus-EM! - Spela upp på Arenan

Helsingfors IFK:s Lotta Kemppinen stod för ett kanonlopp i finalen på 60 meter i inomhus-EM och vann silver. Marginalen till Jamile Samuel på tredje plats var fyra tusendelar. Ella Junnila stod för en lika imponerande insats i höjdfinalen där hon fixade höjden 196 och vann brons.

Finland skördade stora och aningen överraskande framgångar i inomhus-EM i friidrott. På fredagen knep Kristian Pulli EM-brons i längd och på söndagskvällen var Nooralotta Neziri en hundradel från ett EM-brons på 60 meter häck.

Under den sista dagen fortsatte finländarna att göra väl ifrån sig och det var de blåvita damerna som stod i rampljuset.

HIFK:s Lotta Kemppinen knep ett överraskande EM-silver på 60 meter. Till skillnad från Neziri hade den 22-åriga Kemppinen marginalerna på sin sida då hon knep silverpengen med fyra tusendelars marginal till trean Jamile Samuel från Nederländerna.

– Jag har inte många minnesbilder från finalen. Jag fick en bra start och hängde med i suget på vinnaren Ajla der Ponte, sa Kemppinen enligt friidrottsförbundet.

– På förhand tänkte jag att ett brons vore möjligt om allt gick vägen. Visst var det här en bra mästerskapsdebut på seniornivå.

EM-medaljen var den första för en finländsk sprinter på 32 år. Sisko Hanhijoki knep brons 1989, men en finländare har aldrig tidigare varit bland de två bästa.

EM-brons till Ella Junnila

I damernas höjd imponerade Ella Junnila stort. Hon fixade höjden 196, slog det finska rekordet och klarade OS-gränsen. Höjden räckte till en bronsmedalj för 22-åringen.

Ella Junnila satte nytt finländsk rekord i höjd: "Riktigt perfekt hopp" - Spela upp på Arenan

– Det här känns helt otroligt. Jag har drömt om en mästerskapsmedalj sedan jag var barn, sa Junnila på friidrottsförbundets sajt.

Mamma Ringa Ropo-Junnila är också EM-bronsmedaljör. Det i längd år 1989.

Ella var nöjd med sitt segerhopp.

– Det var helt enkelt bara ett riktigt bra hopp där allt lyckades. Att fixa OS-gränsen känns skönt med tanke på sommarens planering då jag vet att det hela är klart, sa Junnila.

Resultat:

Resultat, damer 60 meter:

1 Ajla der Ponte SUI 7,03
2. Lotta Kemppinen FIN 7,212
3. Jamile Samuel NED 7,216
4. Orlann Ombissa-Dzangue FRA 7,23

Resultat, damer höjd:

1. Jaroslava Makutjikh UKR 200
2. Iryna Herasjenko UKR 198
3. Ella Junnila FIN 196
3. Julija Levtjenko UKR 194

Resultat, damer tresteg:

1. Patricia Mamona POR 14,53
2. Ana Peleteiro ESP 14,52
3. Neele Eckhardt GER 14,52

6. Kristiina Mäkelä FIN 14,23
7. Senni Salminen 14.23