Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ekvatorialguinea: Många döda och hundratals skadade i explosioner på en militärbas

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 05:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Hundratals skadade och flera döda i explosioner på en militärbas i Ekvatorialguinea - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Ekvatorialguinea, det lilla landet i Biafrabukten på Afrikas västkust, har minst 20 människor hittills bekräftats omkomna och över 600 har skadats i en serie explosioner på en militärbas.

Försvarsministeriet i Ekvatorialguinea uppger en preliminär siffra på minst 20 dödsoffer, men många befaras ännu ligga under rasmassorna.

Bilder från landets största stad Bata visar att flera kvarter i närheten av militärbasen Nkoa Ntoma har raserats. Hela bostadsområden ska ha utplånats i haveriet.

Enligt landets president Teodoro Obiang Nguema berodde den här katastrofala olyckan på vårdslös lagring av sprängmedel och ammunition.

Bönder i närheten av militärbasen ska ha bränt stubb och skörderester på sina åkrar och de här lågorna nådde ammunitionslagren.

Tv-bilder från Bata visar kaotiska scener där barn och vuxna, levande och döda dras ut ur rasmassor och där skadade människor ligger på sjukhusgolvet i väntan på vård.

Obiang Nguema vädjade om internationell hjälp. Enligt honom kommer olyckan mitt under en ekonomisk kris på grund av coronapandemin och låga oljepriser.

Ekvatorialguinea är ett oljerikt land med ungefär 1,4 miljoner invånare, av vilka de flesta lever i fattigdom.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln