Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prinsparet i intervju med Oprah Winfrey – Harry och Meghan anklagar det brittiska kungahuset för rasism

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 14:39.
Meghan Markle anklagar brittiska kungahuset för rasism: "Fanns oro gällande hur mörk hud vårt barn kunde få" - Spela upp på Arenan

Hertigparet av Sussex - prins Harry och Meghan Markle har gett en öppenhjärtig intervju till Oprah Winfrey på amerikanska CBS, där de anklagar det brittiska kungahuset för rasism och för att inte ha skyddat eller hjälpt Meghan. Markle ska ha varit så olycklig att hon fick självmordstankar.

Intervjun som CBS sände natten till måndag finsk tid, kommer med största sannolikhet att väcka starka reaktioner i Storbritannien, där intervjun toppat nyhetssajter redan under flera dagar inför sändningen. I Storbritannien sänds den i kväll, klockan 22 finsk tid.

Intervjun är inspelad i Kalifornien, dit paret flyttade 2020 efter att de lämnat sina uppgifter i det brittiska kungahuset.

Meghan Markle, men också prins Harry anklagar personer inom det brittiska kungahuset för rasism, men utan att nämna några namn.

Enligt dem fanns det personer inom kungahuset som uttryckte oro över sonen Archies hudfärg innan han föddes. De vill inte uppge vem som diskuterade frågan med prins Harry.

– Under månaderna då jag var gravid var det diskussioner om att han (sonen Archie) inte kommer att få någon säkerhet eller någon titel. Oro uttrycktes också och det diskuterades hur mörk hans hy skulle vara när han föddes, vad det skulle betyda och hur det skulle se ut, säger Meghan i intervjun.

Prins Harry, hertig av Sussex och Meghan, hertiginna av Sussex med sonen Archie Harrison Mountbatten-Windsor - som snart ska bli storebror.
Bildtext Paret tillsammans med sin son Archie.
Bild: AOP

Hon antyder alltså att kungahuset skulle ha ändrat på reglerna angående titlar i rädsla för ett mörkhyat barn. Vad gäller uttryck av rasism inom kungahuset får hon medhåll av prins Harry när han ansluter sig till intervjun senare.

Han uttrycker också besvikelse över att ingen i kungafamiljen fördömde de rasistiska påhopp som kom från medier.

Meghan Markle: Jag ville inte leva längre

Det andra stora avslöjandet hertigparet kommer med under intervjun är att Markle kände sig så isolerad och övergiven av kungahuset att hon övervägde självmord.

– Jag ville bara inte leva längre. Det var en väldigt klar, äkta och skrämmande, konstant tanke, säger Markle.

Hon säger att hon vände sig både till en högt uppsatt person inom kungahuset och till personalavdelningen för att få hjälp, men att hon förvägrades hjälp.

Prins Harry säger att han kände sig hjälplös och inte visste vem han skulle vända sig till då Meghan mådde så dåligt.

Hertigparet hyllar drottning Elizabeth och säger sig båda ha en god relation till drottningen, men Harry medger att relationen till hans far, kronprins Charles inte är lika bra längre.

Jag känner mig verkligt sviken

― Prins Harry

– Det finns mycket arbete att ta itu med där. Jag känner mig verkligt sviken eftersom han genomgått någonting liknande, han vet hur smärta känns.. och Archie är hans sonson. Samtidigt kommer jag naturligtvis alltid att älska honom, men det har hänt en hel del som sårar och jag kommer att fortsätta försöka läka den här relationen, säger Harry.

Prins Harry säger också att kungafamiljen praktiskt taget skurit av det finansiella stödet till hertigparet och att de slutit avtal med Netflix och Spotify för att ha råd med sina säkerhetsarrangemang.

Hertigparet säger sig ändå vara nöjda med sin tillvaro i Kalifornien och avslöjar att det barn de nu väntar är en flicka.

Källor: Reuters, AP, BBC, Aftonbladet

Diskussion om artikeln