Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangerna stänger natten till tisdag: "Beslutet drabbar en kvinnodominerad bransch hårt", konstaterar facket

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 08:47.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen har godkänt lagförslaget om att stänga restaurangerna i tre veckor. Presidenten stadfäste lagen på eftermiddagen.

Efter att presidenten stadfäst lagen ska statsrådet ännu precisera restaurangrestriktionerna.

Lagen träder i kraft natten till tisdag.

Annika Rönni-Sällinen är direktör vid FFC.
Bildtext Restaurangarbetarna har haft det väldigt svårt det senaste året och nu går det sämre och sämre, säger Annika Rönni-Sällinen på PAM. Många kommer att bli utan lön och det leder till stora ekonomiska svårigheter.
Bild: Yle/Anna Savonius

"Drabbar hårt en kvinnodominerad bransch"

Dagens beslut drabbar en kvinnodominerad bransch hårt, konstaterar Annika Rönni-Sällinen på servicefacket PAM som organiserar restaurangarbetarna.

- Restaurangarbetarna har haft det väldigt svårt det senaste året och nu går det sämre och sämre, säger Rönni-Sällinen. Många kommer att bli utan lön och det leder till stora ekonomiska svårigheter.

Nu behövs stöd som direkt riktar sig till arbetstagarna. Det handlar om en drastisk höjning av arbetslöshetsersättningen, konstaterar Rönni-Sällinen.

De arbetslösa restaurangarbetarna borde få upp till 90 procent av sin lön ersatt. Det behövs högre ersättning för dem som har varit arbetslösa eller permitterade en längre tid.

Rönni-Sällinen anser också att en del av stödet till företagen kunde omdirigeras till arbetstagarna.

Arbetsgivaren är inte beredd att dela på restaurangstödet med arbetstagarna

Vd Timo Lappi på hotell- och restaurangbranscens arbetsgivarförbund MaRa håller med om att arbetstagarna är hårt utsatta nu.

- Många arbetstagare har inte råd med mat eller medicin, konstaterar Lappi.

Men arbetsgivaren är inte beredd att styra om en del av restaurangstödet till arbetstagarna.

- Det är en mycket svår situation för företagen och det finns inga pengar i kassorna, säger Timo Lappi. Vi måste hitta nåt annat system som inte minskar på stödet till restaurangerna.

Många hundra restaurangföretag är konkurshotade i dag, konstaterar Lappi.

Timo Lappi
Bildtext Vd Timo Lappi på hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarförbund MaRa håller med om att arbetstagarna är hårt utsatta nu.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Oppositionen oroad för arbetsplatserna

Regeringens lagförslag får kritik av oppositionen. Samlingspartiet varnar för att den linje som regeringen har valt kommer att leda till arbetslöshet och konkurser.

- Vi kräver snabba åtgärder så att restaurangbranschens 100 000 arbetstagare och 10 000 företag inte tvingas bära en oskälig ekonomisk börda, säger Samlingspartiet i ett pressmeddelande.

Partiet föreslår bland annat att momsen på alkoholutskänkning ska sänkas tillfälligt. Det här förslaget stöds också av Sannfinländarna.

Samlingspartiet vill också att student- och arbetsplatsserveringarna ska omfattas av regeringens coronastöd.

Gäller 15 av 19 landskap

Förra veckans måndag föreslog regeringen att alla restauranger ska stängas för kunder på de områden som befinner sig i accelerationsfasen eller i fasen för samhällsspridning.

Lagen stänger restauranger, kaféer, barer och nattklubbar i 15 av Finlands 19 landskap. De fyra landskap där restriktionen inte gäller är Mellersta Österbotten, Kajanaland, Norra Savolax och Norra Karelen.

Restriktionen gäller i tre veckor.

Restaurangerna får fortfarande sälja hämtmat

Det är fortsättningsvis tillåtet att sälja ut mat från restaurangerna. Nedstängningen gäller inte heller personalrestauranger eller restauranger i till exempel äldreboenden, som inte är öppna för andra kunder.

Efter nedstängningen är det möjligt att restaurangerna öppnas igen, men öppettider, antalet kunder och alkoholutskänkningen kommer att regleras också efter det.

Bland annat har det diskuterats att alla restauranger skulle stängas före åtta på kvällen. Öppethållningstiderna kommer att variera beroende på region och restaurangtyp.

Riksdagens ekonomiutskott föreslog redan i torsdags att riksdagen godkänner regeringens förslag. Riksdagen behandlade förslaget första gången i plenum i fredags.

Diskussion om artikeln