Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Beslutet att flytta fram kommunalvalet fattades på basis av THL:s förändrade lägesbild

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 12:47.
Justititeminister Anna-Maja Henriksson. 3.3.2021.
Bildtext Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson hade THL:s lägesbild förändrats snabbt.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Beslutet att flytta fram kommunalvalet från april till juni fattades på basis av hälsomyndigheten THL:s dramatiskt förändrade lägesbild.

Det sa justitieminister Anna-Maja Henriksson till Yle på måndag.

Enligt Henriksson var THL-direktören Mika Salminens budskap allvarligt i fredags när justitieministern med ministeriets tjänstemän samt de nio riksdagspartiernas partisekreterare fick en rapport över epidemiläget.

- Från den stunden förändrades egentligen allt, sa Henriksson i en intervju med Yle.

Under mötet berättade Salminen att epidemiläget går mot det sämre och att ett val den 18 april innebar hälsorisker.

THL:s lägesbild "allvarlig"

Bara en vecka tidigare hade THL ansett att valet kan förrättas tryggt.

I fredags lyfte Salminen också fram en prognos om att Finland i april kan befinna sig i ett läge med över 11 000 nya coronafall per dag om man inte vidtar åtgärder.

Salminen beskrev i söndags siffrorna som en slags räkneövning och sa att de hade tagits ur sitt sammanhang.

Henriksson säger att beslutet att flytta fram valet inte handlade om enstaka prognossiffror utan om en sämre epidemitrend och om att alla riskgrupper inte hinner vaccineras före det ursprungliga valdatumet.

- Alla partisekreterare insåg nog, såvitt jag förstod, att situationen har förändrats. Och inte hänger det på siffran 11 000, utan på trenden om att situationen kan komma att förvärras och att då, den 18 april, har vi kanske inte ännu hunnit vaccinerat alla riskgrupper. Den här helhetsbilden var sådan att åtta av nio partier, eller partisekreterare, insåg att nu är läget ett annat, sa Henriksson.

Enligt Henriksson presenterade Salminen sina siffror muntligt varefter partisekreterarna önskade att de får materialet också skriftligt. Det skriftliga materialet fick mötesdeltagarna samma eftermiddag då mötet fortsatte.

Henriksson diskuterade inte med Marin

På frågan om ministern borde ha sovit en natt på saken svarade Henriksson att epidemiläget är svårt. Riskerna har vuxit vad beträffar att ordna kommunalvalet på ett hälsosäkert sätt på dess ursprungliga datum.

- Det är det som alla bör förstå, sa Henriksson.

Enligt Henriksson förstärkte också intervjun med THL-chefen Markku Tervahauta i Yle i lördags uppfattningen om att det är tryggare med ett val i juni.

Enligt Henriksson är det viktigaste budskapet nu att det är tryggare att ordna valet i juni, fler människor har då vaccinerats och lagen kan sannolikt justeras så att det är möjligt att förlänga förhandsröstandet från en vecka till två.

Henriksson säger vidare att beslutet inte föregicks av diskussioner med statsminister Sanna Marin (SDP) utan att beslutet fattades under partisekreterarnas möte.

- Det känns lite som att människor, och journalister, glömmer bort att nio partier har deltagit i beslutsfattandet.

Ministeriet har planerat hela tiden

Henriksson säger att man vid ministeriet har förberett kommunalvalsfrågan hela tiden.

I intervjun lyfter Henriksson fram nätomröstning som ett eftertraktat alternativ.

Det skulle vara det enda trygga sättet att förverkliga val i nuläget, men enligt Henriksson inbegriper det elektroniska röstandet en rad andra slags problem som möjliga cyberattacker.

Trots att pandemin har pågått i ett år skulle det inte ha räckt för att skapa ett elektroniskt röstförfarande, säger Henriksson.

Artikeln ändrades 10:38 för att förtydliga justitieministerns ståndpunkt beträffande nätomröstning. I den ursprungliga versionen stod det att ministern efterlyser ett system för nätomröstning.