Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sommarlovet hägrar för Jokerit – Teemu Pulkkinen sköt sin fostrarklubb i sank

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 13:35.
Teemu Pulkkinen har varit glödhet i KHL-slutspelet.
Bildtext Teemu Pulkkinen har varit glödhet i KHL-slutspelet.
Bild: /All Over Press

Med tanke på att Jokerit slutade femma och Lokomotiv Jaroslavl fyra i den västra konferensen i KHL, fanns alla chanser för en jämn och utdragen slutspelsserie. Som det nu ser ut gör Lokomotiv processen möjligast kort: laget leder med 3–0 över Jokerit som har kniven mot strupen.

För ett år sedan slog Jokerit ut Lokomotiv Jaroslavl i KHL-slutspelets första runda. Nu håller det på att gå tvärtom för Helsingforslaget.

Visst finns det fortfarande alla chanser för en lång åttondelsserie, men det ser illa ut för jokrarnas del. Framför allt eftersom alla matcher spelas i Jaroslavl, eftersom Jokerit på grund av coronaläget valde att spela alla sina hemmamatcher i motståndarlagets rink.

I grundserien vann Jokerit tre av fyra inbördes möten, men i slutspelet har Lokomotiv Jaroslavl varit det bättre laget – åtminstone tills vidare.

Lokomotiv vann den första playoffmatchen med 1–0 och den andra med hela 5–0. I söndagskvällens tredje drabbning lyckades Jokerit redan med konststycket att göra mål, men Lokomotiv gjorde ett mera.

Egen hund bet

Till råga på allt var det den Jokerit-fostrade anfallaren Teemu Pulkkinen som avgjorde matchen när förlängningen hade hunnit bli drygt 16 minuter gammal.

– Om man ligger under med 0–2 i en matchserie så kan man inte spela som vi gjorde i första perioden, säger Jokerits chefstränare Lauri Marjamäki på lagets webbplats.

Efter den svaga inledningen blev Jokerits spel bättre men längre än till en förlorad förlängning hjälpte det inte. Marjamäki var ändå aningen nöjdare med sina adepters spel efter den katastrofala starten.

– Laget gjorde en rejäl förbättring och spelade utmärkt i andra perioden och bra i tredje perioden. I förlängningen hade vi också våra chanser men energin började ta slut.

Lokomotiv hade mera styrka i benen och skärpa i skotten och vid tiden 76.32 avgjorde Pulkkinen matchen.

Pulkkinen spelade för Jokerit innan han begav sig ut i världen, först till AHL och NHL och sedermera till KHL. Han spelade för Jokerit under totalt fem säsonger, men det var framför allt under åren 2010–2013 som han hörde till lagets tongivande spelare.

Och till de tongivande spelarna hör 29-åringen absolut även nu. Han är Lokomotivs näst bästa poängplockare med 3+2=4 på tre matcher, och ligger totalt fyra i KHL:s poängliga i slutspelet – som för övrigt toppas av Joonas Kemppainen från SKA.

Matchserien kan avgöras på onsdag i Jaroslavl när lagen möts för fjärde gången.

KHL-slutspelets första omgång:

Barys – Metallurg 1–2

Avtomobilist – Omsk 1–2

Severstal – D Moskva 1–2

Minsk – SKA 0–3

Traktor – Ufa 1–2

Torpedo – Kazan 0–3

Spartak – CSKA 0–3

Jokerit – Lokomotiv 0–3