Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre tullbrott under coronaåret - men rekordmycket snus och marijuana beslagtogs

Från 2021
Snusburkar.
Bildtext I fjol beslagtog Tullen drygt 7 000 kilogram snus.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Tullen avslöjade 6 600 brott i fjol. Det är den lägsta siffran på fem år. Enligt Tullen finns det två huvudorsaker till minskningen. Coronarestriktionerna har lett till att betydligt färre människor har rest och så har Tullen bättre ingripit i olaglig försäljning av droger på nätet.

Tullen har stängt ner flera olagliga webbplatser där man kunnat sälja och köpa droger. Det har lett till att de mindre drogleveranserna som skickas direkt till kunderna minskat avsevärt.

Däremot beslagtogs rekordmycket snus i fjol - drygt 7 000 kilogram. Det är omkring 2 000 kilogram mer än året innan. De största snusleveranserna smugglas främst från Norra Sverige till Finland.

I fjol beslagtog Tullen 770 kilogram narkotika, vilket är närmare tusen kilogram mindre än året innan. Framför allt hittade Tullen betydligt mindre mängder av drogen kat i fjol jämfört med tidigare år. Däremot beslagtog Tullen 280 kilogram marijuana i fjol vilket är den största mängden på 13 år. Tullen beslagtog också mer amfetamin, ecstasy och läkemedel än tidigare.

Diskussion om artikeln