Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lahtis Pelicans är klimatföregångare i hockeyvärlden – men hur ska det gå för köttmuggen?

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 15:28.
Spelarna i Pelicans firar segern mot HPK.
Bildtext Spelarna i Pelicans har låtit räkna ut lagets klimatfotspår.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Allt vi gör, både kultur och sport, ger klimatutsläpp. Men hur mycket? Det har man försökt få svar på i Lahtis.

Lahtis Pelicans vill bli det första klimatneutrala ishockeylaget

7:08

Det började med att Sinfonia Lahti för fem år sen gav Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet i uppgift att räkna ut orkesterns klimatfotspår.

Därifrån spreds tanken på koldioxidneutralitet till idrottsstadens stolthet ishockeylaget Lahtis Pelicans.

– Vi har ett ungt lag så det har varit lätt att tala saken i omklädningsrummet. Största delen är unga killar som har hört om klimatförändringen i hela sitt liv. Det har varit lätt för dem att förstå, säger Casimir Jürgens som spelar i backposition i laget.

Miljöhuvudstaden Lahtis

Utrustad med ett ligalag som vill bli världens första koldioxidneutrala ishockeylag knep Lahtis titeln som Europas miljöhuvudstad i år.

Det som tidigare kallades Finlands Chicago är nu ett föredöme för klimatarbetet och Lahtis har som mål att bli koldioxidneutralt redan år 2025, som den första av Finlands större städer.

Sinfonia Lahtis största klimatutsläpp visade sig vara trafik. Publikens resor till och från konserterna gav upphov till 60 procent av orkesterns utsläpp. Det här för att så många kör med egen bil.

– I Lahtis har man undersökt hållbar rörlighet även i andra projekt och en del är sådana att när de får veta hurdana utsläpp deras resor ger så påverkas de, medan för andra spelar det ingen roll, säger Ville Uusitalo, biträdande professor vid Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet som räknat ut Pelicans klimatutsläpp.

Ville Uusitalo
Bildtext Biträdande professor Ville Uusitalo hoppas resultaten kan inspirera även andra.
Bild: LUT University

Även för Pelicans utgjorde publikens resor till och från matcherna det största utsläppet. Uusitalo och hans forskarteam frågade publiken var ifrån och hur de kommit till matchen.

Hur man rör sig är en personlig sak och oftast väljer man det lättaste sättet att ta sig från A till B blev resultatet.

Laget uppmuntrar sin publik att komma till fots, med cykel eller med kollektivtrafik. Även sedan när coronapandemins restriktioner har upphävts.

Energisnåla ishallen

Att åskådarnas resor hade så stor betydelse var kanske lite överraskande. Själva ishallen i Lahtis renoverades för några år sen och efter det gick energiåtgången ned.

En betydande sänkning av utsläppen kommer från att Lahti Energia övergick från stenkol till förnybara bränslen i fjol.

Forskargruppen räknade ut det första klimatfotspåret för laget från säsongen 2017–2018 och nu ska siffrorna uppdateras för den här säsongen 2020–2021.

Coronapandemin har hindrat publiken att delta och det kommer att påverka resultaten.

– Det har gått bra så här långt. Så klart är det mycket som måste göra ännu, men vi fick just höra att vi har lyckats minska koldioxidutsläppen med ungefär hälften från 2019, säger Jürgens.

Pelicansspelaren Casimir Jürgens
Bildtext Casimir Jürgens, back i laget.
Bild: Tomi Natri Productions

Laget har sett över avfallshanteringen för effektivera sorteringen. De har också skaffat en gemensam elbil, som spelarna kan låna vid behov.

Pelikanerna hålls på marken

Pelicans har slutat flyga till bortamatcher. Istället åker de med bussar som använder biobränsle. Under tidigare år flög man några gånger per år till Uleåborg för att möta hermelinerna; Oulun Kärpät.

– Det har en stor betydelse för det minskade klimatfotspåret, konstaterar Uusitalo och tillägger att ishockeylag är ovanliga i arbetet mot klimatförändringar, så det kommer att bli intressant att se vad det här kan få för effekter i framtiden.

Det har nämligen forskats ganska lite i sportens klimatfotspår. Fast sport är så viktigt för många så vet vi ganska lite om sport – och underhållningsvärldens utsläpp.

– Det är helt ny kunskap vi fått fram i den här undersökningen, säger Uusitalo.

Utrustningen återanvänds

Det finns inga utsläppsfaktorer från den här sektorn för nästan ingen har tidigare varit intresserad av till exempel ishockeyutrustningens klimatutsläpp.

Om man får fram en sådan kunskap kan det påverka tillverkarna. LUT-universitetet hoppas att många andra idrottsgrenar intresserar sig för det här exemplet och att det kan få en snöbollseffekt globalt.

Eftersom ingen har frågat efter det har tillverkarna inte brytt sig om att ta reda på vilka utsläpp som kommer från tillverkningen av sportutrustning.

– Det mest tidsödande är att samla information, medan själva räknandet är ganska lätt. Själva effekterna av det som laget gjort kan vi bedöma först när coronapandemin är över.

Casimir Jürgens använder ungefär tre par skridskor per säsong och säger att utrustningen nu är lagets största utsläppskälla. All den utrustning som spelarna använder går numera vidare till juniorerna för att återanvändas.

Lahden jäähalli Isku-Areena
Bildtext Lahtis ishall som nyligen renoverats.
Bild: Petri Niemi/Yle

– I slutet av det här året kommer vi att vara klimatneutrala, lovar vd Lauri Pöyhönen.

För att kompensera de utsläpp som återstår är tanken att Pelicans i samarbete med lokala skogsägare ska låta plantera träd som med tiden kan bli kolsänkor.

Då krävs det alltså att trädplanteringarna är sådana som inte skulle skulle uppstå utan kompensationsinsatsen.

Öl och köttmugg hör till matchen

Mat och dryck ingick inte i den här undersökningen. Utbudet i ishallens restaurang ansågs inte ingå i lagets verksamhet. Men det har visat sig att vad publiken äter och dricker har stora klimatfotspår.

Så hur ska det gå med köttmuggen, publikens favoritsnacks – ska den bli vegetarisk?

– Köttmuggen är köttmugg i Lahtis. Att den i framtiden skulle bli en vegemugg, det tror jag inte säger Pöyhönen med ett generat skratt.

Men han tillägger att vegetariska alternativ nog försvarar sin plats på menyn.

De slutgiltiga resultaten för hur mycket Pelicans har sänkt sina utsläpp under den här ligasäsongen blir färdiga i april.

Diskussion om artikeln