Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriminell liga importerade hundratals kilogram dopningsmedel till Finland – en av de dömda är polis

Från 2021
Dopningsmedel i askar och ampuller ligger på ett vitt bord.
Bildtext Centralkriminalpolisen har under utredningens gång beslagtagit stora mängder dopningsmedel.
Bild: Centralkeriminalpolisen

Lapplands tingsrätt har dömt personer som varit inblandade i en stor dopningshärva till flera års fängelsestraff. Huvudpersonerna i härvan dömdes bland annat för grovt dopningsbrott.

Ligan uppges ha importerat, sålt och spridit stora mängder av olika dopningsmedel under åren 2017–2020.

Enligt tingsrätten var det tre män som organiserade importen av dopningsmedlen. Paketen med dopningsmedlen skickades från utlandet till personer som fick betalt eller på annat sätt lockades till att ta emot paketen. Sedan levererades paketen vidare till personer som sålde preparaten bland annat via Tor-nätverket.

En av dem som var med och spred dopnings- och läkemedlen har jobbat som äldre konstapel vid Helsingforspolisen. I samband med att han skaffade sig dopningsmedel för eget bruk hade han lärt känna en av de centrala personerna i organisationen.

Polisen dömdes för grovt dopnings- och läkemedelsbrott, men också för brott mot tjänsteplikt eftersom han hade gjort sökningar i polisens databas bland annat för att ta reda på om han var misstänkt för brott.

Polisen dömdes till två år och två månaders ovillkorligt fängelse.

Enligt tingsrätten bär tre personer det huvudsakliga ansvaret för importen av varorna. Alla tre kommer från norra Finland, men under utredningen har två av dem varit bosatta i Helsingfors och en i Uleåborg.

Sammanlagt åtalades 20 personer i fallet.

Välorganiserad och lukrativ verksamhet

Centralkriminalpolisen började utreda brottshärvan år 2019. Under utredningen hittades stora mängder av bland annat tillväxthormoner och också kontanter. CKP bedömer att ligan tjänade ungefär 750 000 euro på sin kriminella verksamhet.

CKP insåg tidigt att det handlade om en välorganiserad verksamhet.

– Genast från början blev det klart att verksamheten var välorganiserad. Det fanns huvudpersoner som organiserade och rekryterade personer till olika uppgifter. Alla inblandade hade tydliga roller, säger undersökningsledare Teemu Mäntyniemi från Centralkriminalpolisen.

Personer från olika håll i Finland rekryterades för att ta emot paket som skickades från utlandet. Paketen kunde komma från till exempel Rumänien, Litauen eller Bulgarien.

Personer som tog emot paketen fanns åtminstone i Helsingfors, Keminmaa, Kotka, Karleby och Träskända.

Diskussion om artikeln