Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen vår ännu i sikte – upptill tio centimeter snö på tisdag

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 15:57.
Vinterväder i Helsingfors 7.3.2021.
Bildtext Vintern släpper inte greppet ännu på ett tag, menar meteorolog Eerik Saarikalle.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Måndagen har bjudit på väldigt fint väder på många håll i landet. Men den som hoppas på soligt vårväder kan bli besviken. Vintern skärper sitt grepp under de kommande dagarna och på tisdag kan det snöa upptill tio centimeter. Men i helgen blir det varmare igen.

I de södra och västra delarna av landet kommer det att snöa på tisdag. Till och med snöyra kan uppstå. Väglaget kan bli dåligt eller mycket dåligt och också sikten kan vara dålig på grund av snön.

– Ända från Östra Nyland upp till Österbotten kan det snöa 5–10 centimeter på tisdag. På andra håll kan det komma några centimeter och i östra och norra delarna av landet är det uppehåll och kallt, säger Eerik Saarikalle, meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Kallt i hela landet

Under de senaste dagarna har det varit några grader kallare än vad det brukar vara den här tiden på året och det kalla vädret verkar fortsätta.

De kommande nätterna är kalla i de östra och norra delarna av landet. Där är det omkring -20 grader på morgnarna.

Längs kusten i söder och väst är det lite varmare. I till exempel Helsingfors är det kring -10 grader på morgnarna. Men vinden gör att det känns betydligt kallare.

På onsdag eftermiddag blir det aningen varmare, men natten mellan onsdag och torsdag är igen kall, framför allt i öst och norr. I väst och söder kan det bli lite molnigare, vilket gör det aningen varmare. Dessutom avtar vinden en aning mot slutet av veckan.

På torsdag morgon blir det omkring -8 grader i Helsingfors och under -10 grader i Österbotten. I resten av landet är det kallare.

– Vi lever i vårvinter nu och solen värmer. Fast det på morgnarna skulle vara -25 grader så är det bara omkring -10 grader på eftermiddagarna. Men vi kommer inte ifrån kölden den här veckan.

Snö ännu ett tag till

Väderprognosen för helgen kan ännu förändras, men enligt Saarikalle är det åtminstone säkert att det blir varmare. Då närmar vi oss temperaturer som är vanliga för den här årstiden. Det kan både regna och snöa.

Men att det blir varmare mot helgen är inte något vårtecken enligt Saarikalle.

– Vintern släpper inte greppet ännu på ett tag. I mars är snödjupet fortfarande som högst i både södra och mellersta Finland och norra Finland har oftast mest snö först i april, säger Saarikalle.

Vårens ankomst beror på hur vädret utvecklas den kommande månaden men om man tittar på statistik från tidigare år fortsätter vintern ett tag till.

– Men som vi alla vet kan det under vårmånaderna växla snabbt från kallt till varmt och vice versa, säger meteorologen Eerik Saarikalle.

Diskussion om artikeln