Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den fästingburna sjukdomen TBE har blivit vanligare i Sibbo skärgård – vissa öbor får nu gratis vaccin

Från 2021
Bildcollage. Till vänster syns ett blodprov för TBE-virus, till höger en hand som håller i en fästing med en pincett.
Bildtext Fästingar är obehagliga små filurer. Arkivbild.
Bild: Collage: Alamy / All Over Press

Det nationella vaccinationsprogrammet för TBE-vaccin utvidgas till postnummerområdet 01120 i Sibbo skärgård. Också andra Sibbobor uppmanas vaccinera sig, men på egen bekostnad.

Fästingburen hjärninflammation är en virussjukdom som kan smitta via fästingbett.

Sjukdomen har många namn: tick-borne encephalitis TBE, Kumlingesjukan och fästingburen encefalit eller fästingburen hjärninflammation.

Sjukdomen är sällan dödlig men kan i vissa fall ge bestående men. Det finns inget botemedel, men sjukdomen kan förebyggas genom att vaccinera sig mot den.

Öarna i Sibbo skärgård som hör till postnummerområdet 01120 Västerskog omfattas nu av det nationella vaccinationsprogrammet för TBE-vaccin.

Personer som bor stadigvarande eller har fritidsbostad på öarna inom postnummerområdet är berättigade till avgiftsfritt vaccin. Vaccinet ges till personer som är 3 år eller äldre.

Blivit vanligare i skärgården

Den delen av postnummerområdet som ligger på fastlandet omfattas inte av vaccinationsprogrammet. Personer som bor på fastlandet får inte vaccinet gratis, men kan ta det på egen bekostnad om man så önskar.

- Det som jag skulle rekommendera är att personer som rör sig mycket i naturen, också i andra delar av Sibbo, skulle kunna ta det här vaccinet för säkerhets skull, säger kommunens chefsläkare Anders Mickos.

Ingen TBE-smitta har konstaterats på fastlandet i Sibbo, och kommunen har inte tidigare hört till det nationella vaccinprogrammet.

- Läget är nog inte illa, men THL följer upp de här smittsiffrorna när det gäller den här fästingburna virussmittan. Nu har det under de senaste åren förekommit fall i just de här skärgårdsområdena, säger Mickos

- Då har det gått över en sådan gräns som THL bedömer att förorsakar behov för vaccinering antingen för de som bor i området eller har stuga i området och vistas där i betydande mängd, fortsätter han.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar vaccinering på sådana områden där det har förekommit fler än 5 fall per 100 000 invånare.

THL:s karta (på finska) går det att se inom vilka kommuner sjukdomen förekommer.

I Sibbo hade man sju fall mellan 2016 och 2020. År 2020 var fallen fyra, enligt karttjänsten.

Vaccineringarna inleds snart

Vaccination mot fästingburen hjärninflammation ges som en grundserie med tre vaccindoser.

Vaccineringen börjar i slutet av mars så att det är möjligt att ge den andra vaccindosen i april. Då hinner den vaccinerade få skydd före sommaren.

TBE-smitta konstateras i regel från och med april i riskområden. Den tredje dosen ges 9–12 månader efter den andra dosen.

Vaccinationen ges med tidsbeställning vid Nickby social- och hälsostation samt vid hälsovårdspunkten Söderpointti i Söderkulla.

Det går att ringa och beställa tid från och med den 10 mars.

På Sibbo kommuns webbplats kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att få vaccinet.

Diskussion om artikeln