Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya stora protester i Polen mot skärpt abortlag

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Polacker demonstrerar mot skärpt abortlag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Polen ordnas nya stora demonstrationer mot landets stränga abortlagar. Följ med demonstrationerna mot landets skärpta abortlagstiftning med start klockan 17 finsk tid.

Den nya skärpta abortlagstiftningen trädde i kraft i Polen i slutet av januari.Då samlades hundratusentals polacker på gatorna för att demonstrera.

De nya lagarna betyder i princip att ingen form av abort är möjlig i Polen. Abort är endast lagligt i fall där graviditeten fått sin början genom en våldtäkt eller incest, eller om den gravida kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Också innan lagstiftningen skärptes var det väldigt svårt för polska kvinnor att genomgå en abort.

Fosterskador vanligaste orsaken

Landets regering har bland annat motiverat beslutet med att det görs för många "omänskliga aborter" – till exempel abort av barn med Downs syndrom eller på grund av fosterskador.

Färre än 2 000 lagliga aborter görs varje år i Polen. Enligt uppskattningar gör ytterligare 200 000 polacker abort varje år – antingen olagligt eller i ett annat land.

Cirka 98 procent av de lagliga aborterna gjordes på basis av fosterskador år 2019.

Men den nya lagstiftningen godkänner alltså inte abort på grund av fosterskador och kvinnan tvingas föda barnet även då barnets medfödda defekt är så allvarlig att barnet inte har en chans att överleva.

Enligt demonstranterna leder den nya lagstiftningen till att ännu fler söker aborthjälp utomlands, gör farliga och olagliga aborter eller fortsätter en icke livskraftig graviditet.