Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränaren lyckades övertala Bolsjunov att delta i prisceremonin – president Putin tröstade silvermedaljören: "Han var loppets hjälte"

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 22:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Målgången mellan Klæbo och Bolsjunov som hamnade i juryrummet: "Som VAR i fotboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Incidenten med Joni Mäki i Lahtis spelade en roll när Aleksandr Bolsjunovs tränare lyckades övertala skidstjärnan att delta på prisceremonin. Rysslands president Vladimir Putin tyckte att silvermedaljören var ”loppets hjälte”.

Aleksandr Bolsjunov var förkrossad efter spurtuppgörelsen på herrarnas femmil som kostade honom staven och sedan VM-guldet.

Ryssen hotade med att inte dyka upp på medaljutdelningen. Väl där vägrade han att hänga på sig silvermedaljen.

En orsak till att Bolsjunov inte bojkottade prisceremonin är hans tränare Jurij Borodavko. Coachen lyckades övertala sin adept trots frustrationen.

Att Bolsjunov inte bröt mot reglerna var särskilt viktigt med tanke på att han inför VM straffats med böter på 2 000 schweiziska franc (1 800 euro) och en fem tävlingsevenemang lång prövotid efter attacken på Joni Mäki i Lahtis.

– Först ville Aleksandr bojkotta prisutdelningen. Lyckligtvis lyckades vi övertyga honom om att inte göra det, med tanke på incidenterna före VM, förklarade Borodavko för nyhetsbyrån Ria Novosti.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se när Aleksandr Bolsjunov protesterar på prispallen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Senare på söndagskvällen verkade den ryske stjärnan ha svalt nederlaget. På Instagram delade Bolsjunov bilder på sig och sitt team då de firade hans VM-medaljer från Oberstdorf – guldet i skiathlon, silvren i stafetten och femmilen, samt bronset i lagsprint.

Putin: ”Bolsjunov var loppets hjälte”

Rysslands president Vladimir Putin skickade sina gratulationer till Bolsjunov efter världsmästerskapet. Det berättade hans talesman Dmitrij Peskov för bland annat Ria Novosti.

– Vladimir Putin skickade ett gratulationstelegram till Aleksandr Bolsjunov, som fick en silvermedalj i 50-kilometerstävlingen. Putin skrev att det var Bolsjunov som var loppets hjälte, meddelade Peskov.

Det ryska laget överklagade direkt efter att Klæbo vunnit och man fick rätt. Sällsynt, tyckte landslagschefen Jelena Välbe.

– För första gången i våra liv tog de ett beslut till vår fördel. Jag tror att det kan vara en liten lektion för Klæbo, även om det inte kändes som att han var så upprörd, menade Välbe.

Själv beskrev diskade Klæbo söndagen som den ”tuffaste dagen i hans karriär”.

Diskussion om artikeln