Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ska vi ha en tältstad i Hangö?" - politiker kräver regler för båtförvaring på gårdsplaner

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 09:56.
Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Bildtext Vinterförvaringen av båtar på småhustomter borde ses över enligt förslaget som ska behandlas i miljönämnden i Hangö. Den här bilden är inte från ett småhusområde utan från ett område där båtar förvaras. Bilden är inte från Hangö.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hangö stad borde omedelbart göra upp en plan för hur båtar förvaras på detaljplanerat område. Det anser de politiker som lämnat in en motion i ärendet.

Enligt motionen, med Barbro Wikberg (SFP) som första undertecknare, förvaras för tillfället båtar av megastorlek på småhustomter. De finns ofta dessutom nära grannens tomt för att inte förstöra båtägarens egen utsikt.

De undertecknade frågar sig om Hangö får förvandlas till en tältstad utan att byggnadstillsynen ingriper.

På sitt möte den 11 mars ska Hangö miljönämnd ta ställning till ett förslag att bilda en arbetsgrupp. Gruppen ska sedan föreslå regler för båtförvaring och jämförbara konstruktioner på detaljplanerat småhusområde.

Förutom båtar uppförs tält och lagras till exempel bilar, husvagnar och ved på detaljplanerat område utan något som helst tillstånd i nuläget.

Enligt förslaget skall reglerna som arbetsgruppen gör upp förtydliga vad man kan och får göra på ett detaljplanerat småhusområde.

Tillägg 12.3 klockan 9.55: Miljönämnden beslöt att remittera ärendet.
Bilden i artikeln byttes ut 18.3.2021 vid 12.30-tiden. Den tidigare bilden föreställde en båt som förvarades under en presenning på ett område med småhus.

Diskussion om artikeln