Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskande besked i Tallinn – Estland tänker om och inför lockdown-liknande coronarestriktioner

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 09:21.
Sjukhusen i Tallinn inte kan ta emot så många mer och patienter förs vidare. Ambulans vid jouren på sjukhuset Ida-Tallinna keskhaigla.
Bildtext Sjukhusen i Tallinn kan inte ta emot så många mer och patienter förs vidare. Ambulans vid sjukhuset Ida-Tallinna keskhaigla den 8 mars 2021. På måndag eftermiddag fylldes sjukhusets sista säng ämnad för coronapatienter, säger vårdchefen Ene Halling.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Anledningen är nya uppgifter som säger att den brittiska varianten av coronaviruset är mycket mer utspridd än vad som tidigare har sagts. De striktare restriktionerna ska införas redan på torsdagen.

- Läget är kritiskt. Enligt färska uppgifter utgör den brittiska varianten av coronaviruset 98 procent av de prov som har analyserats. Vi vet att den här varianten sprids 1,5 gånger snabbare och är extremt smittsam, sa Estlands statsminister Kaja Kallas nu på kvällen.

Hon kallar läget extremt kritiskt.

- Vi måste reagera snabbt och har beslutat stänga ner så totalt som möjligt, sa Kallas på kvällen.

Skolorna övergår till distansundervisning också för klasserna 1-4, dagis och butiker stängs, liksom restauranger och gym.

- Vi måste få ner alla kontakter mellan människor, fortsatte hon.

För att stoppa coronavirusets spridning gäller den så kallade 2+2-regeln också utomhus, det vill säga man får bara röra sig ensam eller parvis och man måste hålla två meters avstånd till alla andra.

Regeln gäller inte familjer eller andra personer som bor i samma hushåll.

Dagens coronasiffror i Estland

  • Incidensen: 1335
  • Dödsfall under det senaste dygnet: 14
  • Andelen som testar postivt: 21,5 procent

De nya restriktionerna träder i kraft från och med torsdagen och gäller åtminstone i en månad.

Kallas talade per telefon från den estniska regeringens extramöte i den estniska public service-kanalens tv-huvudnyheter Aktuaalne Kaamera.

Kaja Kallas håller i en bunt med papper och ser mot sidan.
Bildtext Kaja Kallas har gjort en helomvändning i sin inställning till coronarestriktioner.
Bild: Siim Lõvi / Viron yleisradio

Beskedet är överraskande för att myndigheterna tills nu har sagt att Estland inte har problem med den betydligt mer smittsamma brittiska varianten.

Dessutom har Kallas redan blivit känd som en regeringschef som motvilligt inför restriktioner. Förra veckan skärptes restriktionerna ändå två gånger, så många hade tänkt att det inte skulle bli strängare på en tid.

Nyhetsportalen Delfi.ee frågade Kallas om regeringens beslut kommer för sent.

Skulle inte offren ha varit färre om restriktionerna tidigare hade varit strängare och därmed situationen nu lättare?

- Jag kan inte göra den analysen just nu, svarade hon.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna har redan hunnit kritisera Kallas för att inte ha sett till att positiva test dna-sekvenseras, det vill säga virusets dna analyseras så att man vet vilken variant det är frågan om.

- Vårt land sekvenserade inte ett enda virus från november till januari. Sedan dess har man bara analyserat prov från personer som har varit utomlands eller tagit små slumpmässiga sampel, skrev den före detta partiledaren Jevgeni Ossinovski på sociala medier.

En sekvensering är i sig en enkel process eftersom man använder sig av samma PCR-provsvar man redan har tillgång till. Estland har tillgång till flera maskiner som kan analysera hundratals prover på några timmar.

Spottet i burken flyttas över till en platta med över 300 hålliknande fördjupningar. Plattan läggs sedan in i den PCR-maskin som analyserar om något av de coronaprov som har lagts på plattan har spår av coronaviruset.
Bildtext PCR-provet i burken flyttas över till en platta med över 300 hålliknande fördjupningar. Plattan läggs sedan in i den PCR-maskin som analyserar om något av de coronaprov som har lagts på plattan har spår av coronaviruset. Bilden är tagen på Genomcentret i Tartu.
Bild: Gustaf Antell

Ossinovski säger att han redan för nästan fyra veckors sedan föreslog åt Kallas att ett antal virusprov skulle dna-sekvenseras varje vecka.

Regeringen och i synnerhet kallas parti Reformpartiet kan vänta sig mycket kritik de närmaste dagarna för att de togs på sängen av hur utspritt den brittiska varianten verkar vara.

Vi måste reagera snabbt och har bestämt stänga ner så totalt som möjligt

― Kaja Kallas

Förutom uppgifterna om den brittiska varianten måste regeringen ta ställning till det överbelastade sjukvårdssystemet i norra Estland.

I Tallinn och Rakvere har sjukhusen stundtals i dag varit fulla och ambulanserna har fört patienter till andra sjukhus.

Under dagens lopp har sjukhusen öppnat nya avdelningar, så det är för tidigt att tala att säga att systemet är överbelastat, säger sjukhusen.

Ambulanspersonalen har det jobbigt

- Fienden har nu gått till attack och vi måste se över våra resurser. Mer resurser kommer vi ju inte att få. Vi måste ändra taktik för att slå fienden tillbaka, säger Tallinns ambulanstjänsts chefsläkare Raul Adas.

Han påpekar ändå att ambulansverksamhet inte ännu befinner sig i nödsituation, men personalens arbetsbörda är så stor. Det är inte hållbart i längden.

På morgonen lades information om hur en sekvensering går till.

Diskussion om artikeln