Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska ledningen fortsätter att kämpa för Klæbo – överklagan ska vara inlämnad på tisdag: "Vi har börjat känna oss säkrare"

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 22:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Målgången mellan Klæbo och Bolsjunov som hamnade i juryrummet: "Som VAR i fotboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det norska längdlandslaget ger inte upp kampen om Johannes Høsflot Klæbos förlorade VM-guld på femmilen. I morgon måste man ha lämnat in en överklagan – och den norska landslagsledningen tror sig ha goda bevis.

De två snabbaste åkarna i söndagens VM-femmil blev också loppets två mest besvikna åkare.

Aleksandr Bolsjunov var otröstlig efter att han förlorat den dramatiska spurtduellen mot Johannes Høsflot Klæbo. Ryska skidförbundet protesterade – och norrmannen Klæbo var minst lika förkrossad efter att han sedan diskvalificerats.

Men det sista ordet är inte ännu sagt i denna soppa. Norge förbereder nämligen en överklagan mot diskningen av Klæbo.

Denna överklagan måste vara inlämnad senast på tisdagen klockan 16.41, två dygn efter att det officiella resultatet blivit klart. Sedan ska Fis nämnd för överklaganden ha behandlat ärendet inom 72 timmar. Ett besked är alltså aktuellt senast på fredagseftermiddagen.

Landslagstränaren Arild Monsen berättar för Aftenposten att arbetet med en överklagan går bra.

– Vi tycker att vi har ett bättre och bättre fall, säger norrmannen.

– När vi tittat närmare har vi börjat känna oss säkrare. Det ser mer och mer ut som en obstruktion från Bolsjunov. Vi har sett flera videoklipp på vägvalet han gör, jag tycker att han sträcker sig för långt.

"Det är alltid möjligt att de drar andra slutsatser än juryn"

Norska längdbossen Espen Bjervig säger till NRK att man har juridisk hjälp.

– Det är så mycket nu att vi har mer än tillräckligt att göra för att bli klara inom tidsfristen. Det har varit möten under hela dagen och vi kommer att arbeta fram till deadline, konstaterade Bjervig på måndagen.

Fis längdchef Pierre Mignerey satt i juryn som fråntog Kläbo guldet. Enligt honom finns det ”självklart” en chans att guldet går tillbaka till Klæbo från Emil Iversen.

– I överklagandenämnden finns andra människor. Vi vill inte ha något inflytande i ärendet. De kommer att göra analysera ärendet, argumenten och bevisen som Norge ger, och bedöma ärendet med nya ögon. Det är alltid möjligt att de gör andra slutsatser än juryn, förklarar Mignerey för Aftenposten.

Diskussion om artikeln