Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Begränsningarna i rörelsefriheten skulle innebära slutet för kompispromenader – SFP motsträvigt enligt Yles uppgifter

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 12:59.
Fyra män sitter och äter matsäck på en strand. Det är vår, mend lite snö på marken. Männen är varmt klädda.
Bildtext I utkastet från Statsrådets kansli tillåts utomhuspromenader ensam eller med personer som bor i samma hushåll.
Bild: Lehtikuva

Slut på promenader med kompisarna, men hämtmat och butiksresor tillåts. Det här är exempel på hur livet kunde se ut ifall beslutsfattarna tar i bruk begränsningar i rörelsefriheten.

Statsminister Sanna Marin (SDP) berättade i fredags att lokala, tidsbundna begränsningar i rörelsefriheten kan vara aktuella om vi inte får bukt på coronavirusspridningen.

Nu har nyhetsbyrån STT fått se ett utkast från Statsrådets kansli på hur begränsningarna i rörelsefriheten kunde se ut i praktiken.

Beslutsfattarna understryker ändå att begränsningar av det här slaget är det sista man vill ta i bruk.

Handla mat och hämtmat okej

Tanken är att begränsningarna endast skulle tas i bruk för ett visst område för tre veckor åt gången.

Under den tiden skulle invånarna på området endast få lämna sitt hem eller tillfälliga boplats med vägande skäl eller för att gå ut och gå. Exempel på vägande skäl är då man ska handla mat eller mediciner, då man behöver uppsöka läkare eller då man tar sig till jobbet eller skolan.

På områden där virusspridningen är som värst skulle promenader utomhus bara få göras ensam eller med någon i samma hushåll. Några tidsbegränsningar på promenaderna planeras inte.

Också resor för att sköta förtroendeuppdrag, myndighetsärenden och för att ta hand om närstående skulle vara okej.

I utkastet finns också en separat notering gällande restauranger. Det skulle nämligen vara tillåtet att besöka en restaurang för att köpa hämtmat.

En kund med blåa skyddshandskar lyfter upp varor på ett kassaband. På kassabandet kan man se tomater, fil och yoghurt.
Bildtext Om rörelsefriheten begränsas är det fortfarande tillåtet att åka till butiken för att handla mat.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Begränsningarna baseras på undantag i de grundläggande rättigheterna, inte beredskapslagen

Även om Statsrådet jobbat fram ett förslag på hur begränsningarna av rörelsefriheten kunde se ut, finns det inga konkreta planer på att ta till så grova lösningar än.

Regeringen har flera gånger understrukit att begränsningar i rörelsefriheten är det sista man vill införa, och att det endast görs då alla andra metoder anses otillräckliga.

Enligt uppgifter till Yle är detta ett utkast som har diskuterats av regeringspartiernas ordförande och begränsningarna av rörelsefriheten skulle baseras på ett tillfälligt undantag i de grundläggande rättigheterna, inte beredskapslagen.

Det är frågan om paragraf 23 i grundlagen, som den regionala stängningen av restauranger också bygger på.

Undantagsförhållandet som fastställts av regeringen och presidenten möjliggör ett tillfälligt undantag från de grundläggande rättigheterna.

Nedstängningen av Nyland förra våren baserades däremot på beredskapslagen.

SFP vill inte införa begränsningar i rörelsefriheten

Enligt uppgifter till Yle är SFP det regeringspartiet som är mest motvillig att införa begränsningar i rörelsefriheten. Det råder fortfarande inget samförstånd i regeringen om begränsningarna och dess detaljer.

Tidigare begränsningar har beslutats enhälligt av regeringen. Statsminister Sanna Marins praxis har varit att söka lösningar i förhandlingarna som alla regeringspartier kan komma överens om.

Regeringen sammanträder nästa gång på onsdag eftermiddag.

Artikeln uppdaterades kl. 12:42 med Yles uppgifter om att begränsningarna av rörelsefriheten skulle baseras på ett tillfälligt undantag i de grundläggande rättigheterna, inte beredskapslagen.