Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmar: Belägrade demonstranter kunde lämna stadsdel efter internationella påtryckningar – militären förbjuder flera medier

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 13:23.
Demonstranter i Rangoon har börjat tillverka egna sköldar och på måndagen bar många skyddshjälm under demonstrationerna.
Bildtext Demonstranter i Rangoon har börjat tillverka egna sköldar och på måndagen bar många skyddshjälm under demonstrationerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hundratals demonstranter, som hade varit instängda i ett bostadsområde i Rangoon, fick lämna området tidigt på tisdag morgon efter påtryckningar från FN och flera västmakter. Samtidigt drog militären in licenserna för flera mediebolag i Myanmar.

På måndagen spärrade polisen av några kvarter i stadsdelen Sanchaung i Myanmars största stad Rangoon. Då hade ett par hundra demonstranter flytt dit under en demonstration, för att söka skydd hos invånarna.

Säkerhetsstyrkorna avfyrade en hel del tårgas i Rangoon på måndagen. Polisen sköt också skarpt mot demonstranterna på en del håll. Över 60 demonsranter har dödats hittills.
Bildtext Säkerhetsstyrkorna avfyrade en hel del tårgas i Rangoon på måndagen. Polisen sköt också skarpt mot demonstranterna på en del håll. Över 60 demonsranter har dödats hittills.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen meddelade att man söker igenom hemmen i de aktuella kvarteren och straffa alla som gömmer demonstranter.

Tusentals människor trotsade det nattliga utegångsförbudet på måndag kväll och gick ut på gatorna, för att visa sitt stöd för de belägrade demonstranterna i Sanchaung.

Tidigt på tisdag morgon rapporterades att de belägrade demonstranterna hade fått lämna Sanchaung. Den unga aktivisten Shar Ya Mone berättade för nyhetsbyrån Reuters att hon hade gömt sig i en byggnad tillsammans med 15-20 andra demonstranter.

– Det var många människor som gav oss gratis bilskjutsar och som välkomnade oss, sade Shar Ya Mone.

Demonstranter hänger upp saronger över en gata i Rangoon, för att avskräcka säkerhetsstyrkorna. I Myanmar anses det medföra otur för män om de passerar under kvinnokläder som hänger på tork.
Bildtext Demonstranter hänger upp saronger över en gata i Rangoon, för att avskräcka säkerhetsstyrkorna. I Myanmar anses det medföra otur för män om de passerar under kvinnokläder som hänger på tork.
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

FN krävde att demonstranterna skulle släppas

FN:s generalsekreterare António Guterres tillhörde dem som följde nyheterna om belägringen i Sanchaung, enligt hans talespeson Stéphande Dujarric.

Dujarric påpekade att många av de belägrade demonstranterna var kvinnor som hade tågat fredligt under internationella kvinnodagen och enligt honom krävde Guterres att de skulle släppas utan våld eller gripanden.

Exempelvis USA:s, Storbritanniens och Kanadas ambassader i Myanmar kom med motsvarande uppmaningar.

Militärjuntan har inte verkat bry sig särskilt mycket om den här typen av uppmaningar och fördömanden hittills och det är oklart om de påverkade utfallet den här gången.

Enligt nyhetsbyrån AP har det ändå varit rätt ovanligt med diplomatiska påtryckningar av det här slaget gällande en specifik incident.

Juntan försöker tysta rapporterna

På tisdagen meddelade militärjuntan att man drar in licenserna för fem lokala mediebolag. De medier som nu bannlystes är Mizzima, DVB, Khit Thit Media, Myanmar Now och 7Day News.

– De här mediebolagen tillåts inte längre sända eller skriva eller ge någon som helst information på någon som helst plattform, meddelade militärjuntan på den statliga tv-kanalen MRTV.

Demonstrationerna fortsätter på många andra håll i Myanmar än i Rangoon. Den här bilden togs i huvudstaden Naypyitaw på måndagen.
Bildtext Demonstrationerna fortsätter på många andra håll i Myanmar än i Rangoon. Den här bilden togs i huvudstaden Naypyitaw på måndagen.
Bild: EPA-EFE/MAUNG LONLAN

Exempelvis Myanmar Now brukar rapportera kontinuerligt på engelska på Twitter om skeendet i Myanmar. I skrivande stund har det inte publicerats något nytt i Myanmar Nows Twitterflöde på åtta timmar. Enligt en del rapporter har det gjorts en razzia i deras lokaler i Rangoon.

Chefen för DVB sade till nyhetsbyrån AP att man kommer att fortsätta rapportera via satellit-tv och på nätet.

– Vi är oroliga för våra journalisters säkerhet, men under det pågående upproret har hela landet fyllts av medborgarjournalister och militären kan inte stänga av informationsflödet, sade Aye Chan Naing.

På måndagen uppskattas över en miljon människor på olika håll i Myanmar ha deltagit i demonstrationerna. Åtminstone sex demonstranter dödades. Totalt har över 60 demonstranter dödats av säkerhetsstyrkorna under de pågående protesterna.

På tisdagen ser också demonstrationera ut att fortsätta precis som hittills, allt sedan militärkuppen den 1 februari.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln