Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny forskning: Höga pollenhalter ökar risken för att insjukna i covid-19

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 09:55.
Närbild på björkgren i blomning.
Bildtext Arkivbild. Höga pollenhalter i luften sänker kroppens immunförsvar vilket i sin tur gör den mer emottaglig för vissa virus - däribland coronavirus.
Bild: EINAR ANDRAE

Pollen i luften försvagar immunförsvarets försvarsmekanismer mot vissa säsongsbundna virus. Det här betyder att pollen kan sänka kroppens förmåga att bekämpa virus.

Fenomenet gäller inte bara människor med pollenallergi - utan exponeringen för pollen i sig kan försvaga kroppens förmåga att bekämpa virus.

Det här visar ny internationell forskning, som bland annat Åbo universitet deltagit i.

- Pollen sänker kroppens förmåga att försvara sig mot vissa säsongsbundna virus, varav coronaviruset är ett av dem, säger docent Annika Saarto vid Åbo universitet.

Om man alltså rör sig utomhus när det är mycket pollen i luften och är i närkontakt med någon som bär på viruset ökar också risken för att själv smittas.

Forskningen visar att höga pollenhalter i luften, delvis tillsammans med luftfuktighet och temperatur, kan förklara över 40 procent av smittincidensens ökning.

Värst i april

Enligt Saarto är det ändå inte ovanligt att pollenhalterna når sådana här höjder också här i Finland under våren. Det handlar om mellan 200-250 pollenpartiklar per kubikmeter luft. I fjol såg det dock lite annorlunda ut eftersom både björken och alen blommade sparsamt.

- Men under ett genomsnittligt år är det väldigt vanligt, i synnerhet i april, att pollenhalten på ett dygn överstiger den här mängden, säger Saarto.

Oklart om allergiker är mer utsatta

Forskningen svarar i det här skedet inte på huruvida pollenallergiker löper en större risk att insjukna i covid-19.

Björken blommar
Bild: Stina Sirén/Yle

- Men man kan tänka sig att effekten eventuellt är större på människor som har ett svagare immunförsvar eller kroniska lungsjukdomar, som astma, säger Saarto. Men närmare än så kan vi inte säga.

Använd munskydd och duscha varje dag

Det är inte möjligt att helt undvika pollen, men som också allergiker redan känner till, gäller det att undvika att röra sig utomhus då träden blommar som mest och pollenhalterna är som högst.

- Och om man ändå vill röra sig ute under den här tiden så kan det vara bra att duscha varje kväll och låta bli att torka tvätten utomhus. Överhuvudtaget ska man vara försiktig så man inte tar med sig pollen in i hemmet, säger Saarto.

Det finns också partikelfiltrerande munskydd som Saarto rekommenderar att man använder under högsäsongen. Det gäller såväl allergiker som icke-allergiker.

Forskningartikeln går att läsa här (på engelska).

Artikeln uppdaterad 10.3.2021 klockan 9.55 med länken till artikeln.

Diskussion om artikeln