Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidens regering erbjuder skydd för över 300 000 venezolaner i USA – inte lika generös mot migranterna vid gränsen

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 09:52.
Här en lättad honduransk asylsökande som togs emot i Texas i februari, men det senaste beslutet gäller uttryckligen venezolaner.
Bildtext Här en lättad honduransk asylsökande som togs emot i Texas i februari, men det senaste beslutet gäller uttryckligen venezolaner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under sin valkampanj lovade Joe Biden en humanare flykting- och invandringspolitik och han tar en del steg i den riktningen. Men det gäller främst dem som redan lyckats ta sig till USA. Exempelvis de över 300 000 venezolaner som nu erbjuds tillfällig skyddsstatus.

Joe Bidens administration erbjuder alltså nu tillfälligt skydd för över 300 000 venezuelanska flyktingar som redan befinner sig i USA.

– Levnadsvillkoren i Venezuela avslöjar ett land i kaos, som inte kan skydda sina egna medborgare, sade Alejandro Mayorkas, USA:s minister för inrikes säkerhet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppskattningsvis 320 000 venezolaner i USA erbjuds nu möjlighet att söka uppehålls- och arbetstillstånd i landet för 18 månader framåt. De behöver alltså inte längre vara rädda för att utvisas.

En arkivbild på den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo Lopez när han besökte venezolanska flyktingar i den colombianska gränsstaden Cucuta i december. Cirka fem miljoner venezolaner har flytt landet. De flesta finns i grannländerna.
Bildtext Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo Lopez besökte venezolanska flyktingar i den colombianska gränsstaden Cucuta i december. Cirka fem miljoner venezolaner har flytt landet. De flesta finns i grannländerna.
Bild: EPA-EFE/Mario Caicedo

Bidens företrädare, Donald Trump, motsatte sig motsvarande förslag, trots att de framfördes av både demokratiska och republikanska politiker.

Uppskattningsvis fem miljoner människor har flytt Venezuela, främst på grund av den avgrundsdjupa ekonomiska krisen i landet. De flesta av dem finns i grannländer som Colombia, men många har också lyckats ta sig till USA och bosatt sig exempelvis i södra Florida.

Portarna öppnas inte på vid gavel för nykomlingar

I hopp om att Biden lever upp till sina vallöften om en humanare flykting- och invandringspolitik så ökar nu antalet migranter och asylsökande vid USA:s södra gräns.

New York Times rapporterade på måndag kväll att gränsmyndigheter räknat till 78 000 migranter vid gränsen bara i januari. Den högsta siffran under motsvarande period på åtminstone ett decennium. De flesta av de här migranterna avvisades genast.

Det här är en arkivbild på en grupp brasilianska migranter som hade lyckats ta sig över gränsen från Mexiko till New Mexico för två år sedan.
Bildtext Det här är en arkivbild på en grupp brasilianska migranter som hade lyckats ta sig över gränsen från Mexiko till New Mexico för två år sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden-administrationen har däremot lovat att inte avvisa ensamkommande minderåriga och nu har man stora problem med att placera dem någonstans. Enligt NYT togs över 3 200 ensamkommande barn om hand vid gränsen bara under de senaste två veckorna.

Biden-administrationen har försökt understryka att portarna ingalunda öppnats på vid gavel för nykomlingar, utan att man i första hand vill ta hand om de flyktingar och migranter som redan finns i USA.

De ekonomiska sanktionerna mot Venezuela ifrågasätts

Vad gäller just Venezuela så meddelade regeringskällor att man nu också är beredd att omvärdera de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sanktioner mot Venezuela infördes redan under Barack Obamas tid vid makten, men de skärptes betydligt under Donald Trump, i ett försök att tränga undan president Nicolas Maduro.

AP citerar anonyma amerikanska regeringskällor som säger att Biden-administrationen inte har någon brådska med att häva sanktioner, men att de ekonomiska sanktionerna inte har haft önskad effekt under de senaste fyra åren.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln