Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet röstade för att lyfta separatistledaren Carles Puigdemonts åtalsimmunitet – kan leda till nya krav om utlämning

Från 2021
Carles Puigdemont fotograferad i Europaparlamentet på måndagen. Salen i bakgrunden är nästan tom.
Bildtext Carles Puigdemont deltog i EU-parlamentets session på måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Europaparlamentet har efter omröstning beslutat att lyfta den katalanska EU-parlamentarikern Carles Puigdemonts åtalsimmunitet. Beslutet fattades med 400 röster mot 248.

Bryssel

Puigdemont hotas av ett långt fängelsestraff i Spanien för att ha ordnat en folkomröstning om Kataloniens självständighet som regeringen i Madrid betraktar som olaglig. Han anklagas bland annat för uppvigling.

Sedan år 2017 befinner sig Puigdemont i exil i Belgien. Spanien har krävt att han ska utlämnas men kraven har tills vidare inte fått gehör i Belgien. Beslutet att häva åtalsimmuniteten i Europaparlamentet väntas leda till nya krav från spansk sida om att utlämna Puigdemont.

Puigdemont blev invald till Europaparlamentet år 2019 tillsammans med exilledarna Toni Comín och Clara Ponsatí. Parlamentet beslöt också att lyfta Comíns och Ponsatis immunitet.

Trots att åtalsimmuniteten hävs så behåller de tre katalanska exilledarna sin plats i Europaparlamentet.

Finländska parlamentariker splittrade

Bland de finländska Europaparlamentarikerna gick åsikterna i sär i omröstningen.

- EU-parlamentet kan inte börja agera domstol. Det fanns ingen grund att bevilja åtalsimmunitet eftersom de saker personerna åtalats för skett innan de blivit invalda i parlamentet, säger Henna Virkkunen (Saml/EPP).

SFP:s Europaparlamentariker Nils Torvalds från parlamentets liberala Renew-grupp röstade däremot för fortsatt åtalsimmunitet.

- Jag ser åtalet om landsförräderi som orimligt eftersom det är ett resultat av det dåliga sätt på vilket saken skötts. Ingendera parten har försökt finna en förnuftig lösning på konflikten.

Puigdemont beskyller EU för dubbelstandard

De katalanska EU-parlamentarikerna lär ändå inte ge upp, trots beskedet om att lyfta åtalsimmuniteten.

- Vi kommer att kämpa in i det sista, vare sig i Europaparlamentet eller EU-domstolen i Luxemburg, sa Puigdemont till Euronews i februari.

I en intervju för nyhetssajten Politico beskyller Puigdemont EU för att upprätthålla en dubbelstandard vad Kataloniens självständighet beträffar.

- Om vi Europa, som jag hoppas, är oroade över mänskliga rättigheter så måste vi vara tydliga med att det inte spelar någon roll om det handlar om Ryssland, Venezuela eller Spanien. Annars kommer EU:s moraliska auktoritet att rämna.

Kl. 10:30: Artikeln har uppdaterats med de finländska EU-parlamentarikernas kommentarer.

Diskussion om artikeln