Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas har inte bråttom med att förlänga: "Mercedes har möjlighet att göra stora förändringar inför säsongen 2022 och jag tror att det är bra för stallet"

Från 2021
Valtteri Bottas i sin overall modell 2021.
Bildtext Valtteri Bottas i sin overall modell 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Formel 1-säsongen närmar sig och Valtteri Bottas gör sin femte säsong i toppstallet Mercedes. Han sitter igen på ett ettårskontrakt, men säger till Autosport att han inte har bråttom med att diskutera en förlängning.

Valtteri Bottas har kört för Mercedes i fyra år och i augusti blev det klart att det blir ett femte. Under Bottas samtliga fyra säsonger i stallet har Mercedes vunnit konstruktörsmästerskapet och stallkamraten Lewis Hamilton VM-titeln.

För Bottas har det gått så där:

  • trea 2017
  • femma 2018
  • tvåa 2019
  • tvåa 2020

Nu sitter både Hamilton och Bottas på ettårskontrakt. Det har spekulerats i att Hamilton närmar sig slutet på sin F1-karriär och det har betraktats som troligt att Williams George Russell är nära en plats i Mercedes säsongen 2022. Förra säsongen imponerade den nu 23-årige britten stort då han i coronasmittade Hamiltons frånvaro fick köra för Mercedes i ett lopp.

Förra säsongen var Bottas ute efter att snabbt säkra en plats i Mercedes säsongen 2021 och den ett år långa förlängningen blev klar i augusti.

Mercedes presenterade sin nya bil för en vecka sedan.
Bildtext Mercedes presenterade sin nya bil för en vecka sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu är situationen en annan, uppger Bottas till Autosport.

– Ärligt sagt har jag inte bråttom. Jag inser att stallet har möjlighet att göra stora förändringar inför säsongen 2022. Mercedes har alternativ och jag tror att det är bra för stallet, uppger finländaren.

– Det är bara plattan i matten som gäller från början och jag försöker uppnå mina mål. Så småningom ska vi snacka om kontraktssituationen, men inte ännu.

"Varje år är målsättningen att besegra Hamilton"

Bottas har under sina fyra år i det tyska stallet inte klarat av att hota Hamilton i kampen om VM-titeln. Närmast kom han under sitt första år i Mercedes. Säsongen 2017 vann Hamilton titeln på 363 poäng. Tvåan Sebastian Vettel hade 317 poäng och trean Bottas 305.

Säsongens målsättning är igen att slå Hamilton.

– Jag har varit stallkamrat med Lewis i många år nu och varje år är målsättningen att besegra honom. På sätt och vis skulle det vara en besvikelse om jag inte lyckades, säger Bottas till Autosport.

Säsongens första lopp körs i Bahrain söndagen den 28 mars.

Diskussion om artikeln