Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till HS: Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar begränsningar i rörelsefriheten

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 12:52.
Institutet för hälsa och välfärd THL i Helsingfors.
Bildtext Helsingin Sanomat rapporterar att de har fått uppgifter om att THL skickat ett uttalande till regeringen om att Finland bör införa strängare åtgärder.
Bild: Lehtikuva

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd THL att regeringen snarast möjligt börjar förbereda regler för att begränsa rörelsefriheten utomhus.

Helsingin Sanomat rapporterar att de har fått uppgifter om att THL skickat ett uttalande till regeringen om att den nya coronavirusvarianten har spridit sig i så hög grad, särskilt i huvudstadsregionen, att Finland bör införa strängare åtgärder än de som redan finns.

Enligt uttalandet bör de strängare begränsningarna, som också innefattar begränsningar i rörelsefriheten, införas i Helsingfors och Nylands samt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och det omgivande pendlingsområdet.

Så kallad nödvändig utomhusvistelse skulle fortfarande vara möjlig och det skulle inte finnas tidsbaserade restriktioner, utan de skulle vara i kraft dygnet runt.

Enligt uppgifterna skulle de nödvändiga skälen vara åtminstone att handla mat eller mediciner, att ta sig till läkare samt att ta sig till jobbet eller skolan.

Enligt rekommendationen skulle utomhusvistelse eller utomhusaktiviteter med personer som bor i samma hushåll inte vara begränsade.

Begränsningarna bör, enligt THL, vara i kraft i minst tre veckor.

Tidigare i dag rapporterade nyhetsbyrån STT att de fått se ett utkast från Statsrådets kansli på hur begränsningarna i rörelsefriheten kunde se ut i praktiken.

Diskussion om artikeln