Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Ny trögkryparart fick namn efter Greta Thunberg

Från 2021
En trögkrypare i mikroskop.
Bildtext En trögkrypare i mikroskop.

En ny art av trögkrypare, som forskare har upptäckt i Sverige, har fått sitt namn efter klimataktivisten Greta Thunberg. Xerobiotus gretae upptäcktes samtidigt med tre andra för vetenskapen helt nya trögkrypare.

Trögkryparen, också kallad björndjur, på latin tardigrada, är som vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund nyligen berättade den hårdaste, segaste och överlägset tuffaste av alla levande varelser - på jorden och till och med ute i rymden.

De här nya arterna av det extremt tåliga, pyttelilla djuret hittades i biosfärområdet Kristianstads Vattenrike i nordöstra Skåne. Xerobiotus gretae upptäcktes i mossa vid ett naturreservat.

Forskarna namngav den här arten av trögkrypare efter Greta Thunberg för hennes "modiga och insiktsfulla ansträngningar för att öppna världsledarnas ögon om behovet av åtgärder mot klimatförändringen".

Skoleleven Greta Thunberg i gul regnrock utanför Sveriges riksdag skolstrejkar för klimatet. 2018.
Bildtext Greta Thunberg poängterar gång på gång hur akut läget är för klimatet.
Bild: Foto: Anders Hallberg

Liksom de små trögkryparna kan klara av synbart oöverkomliga miljöutmaningar, inger Greta Thunbergs prestationer hopp om att det är möjligt att ändra de mänskliga samhällenas ohållbara väg. Men vi måste agera nu, konstaterar forskarna i studien som publicerades i tidskriften Scientific Reports.

Små, små djur som fanns här före dinosaurierna

Det finns cirka 1 000 olika arter av trögkrypare, ett urgammalt släkte som uppskattas ha existerat i kring 250 miljoner år.

Nu rapporterade forskarna 33 olika trögkrypararter av vilka 15 var nya fynd för Sverige och fyra som sagt helt nya för vetenskapen. De tre andra trögkryparna som nu upptäcktes fick namnen Mesobiotus emiliae, efter en släkting till en av forskarna, Itaquascon magnussoni, efter grundaren av Kristianstads Vattenrike, och Thulinius gustavi, efter den svenska björndjursforskaren Gustav Thulin.

I Sverige har man nu rapporterat totalt 116 olika arter av trögkrypare. Hos oss i Finland har 68 olika arter identifierats.

Trögkrypare är små ryggradslösa djur, maximalt en och en halv millimeter långa, med fyra par ben med klor i ändarna. De lever på alla tänkbara ställen på jorden och överlever nästan vilka omständigheter som helst.

Trögkryparna dör inte av att kokas, inte av att frysas ner till nära den absoluta nollpunkten, och ej heller om de bestrålas med tusen gånger den strålningsdos som tar livet av en människa.

Trögkrypare kan vara utan vatten i årtionden. De finns nu till och med på månen, där de kraschlandade år 2019 med en israelisk månlandare. Här kan du läsa eller lyssna på allt om de fascinerande trögkryparna.

Diskussion om artikeln