Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater skakas av skandal – politiker förmedlade munskydd och kammade hem hundratusentals euro

Från 2021
Den bayerske CSU-politikern Georg Nüsslein står och pratar och pekar i en talarstol. En suddig variant av honom speglas i en skärm.
Bildtext CSU-politikern Georg Nüsslein ska ha kammat in över 600 000 euro på munskyddsaffärerna och utreds nu för korruption.
Bild: ullstein bild - snapshot-photography/ All Over Press

Strax före två viktiga delstatsval skakas de tyska kristdemokraterna av en skandal. Samtidigt som kristdemokraterna får utstå alltmer kritik för hur man hanterar coronapandemin, står det klart att två politiker har berikat sig på affärer med munskydd.

Att snabbt försöka begränsa de politiska skadorna har varit devisen för CDU-chefen Armin Laschet och andra ledande kristdemokrater under de senaste dagarna.

Det här efter att det blev klart att två kristdemokratiska politiker har tjänat hundratusentals euro på affärer med ansiktsskydd, samtidigt som många företag och privatpersoner står på konkursens brant på grund av coronakrisen.

Nikolas Löbel som via sitt bolag har tjänat 250 000 euro på munskyddsaffärerna meddelade i måndags att han lämnar sin post inom den tyska förbundsdagen.

Den bayerske CSU-politikern Georg Nüßlein, som ska ha kammat in över 600 000 euro och som nu utreds för korruption, hänger fortfarande kvar vid sitt mandat.

Kristdemokratisk oro inför val

Munskyddsskandalen kommer vid en synnerligen dålig tidpunkt för de tyska kristdemokraterna.

Sedan veckor tillbaka får man utstå alltmer kritik för hanteringen av coronapandemin – vaccineringen går långsamt och planerna på att erbjuda snabbtester till befolkningen stampar på stället.

I centrum för kritiken står, förutom förbundskansler Angela Merkel, främst den tyska regeringens kristdemokratiska ministrar som hälsominister Jens Spahn och ekonomiminister Peter Altmaier.

I opinionsmätningarna dalar stödet för CDU strax före söndagens val i de sydvästtyska delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz, val som ses som viktiga milstolpar på väg mot förbundsdagsvalet i september.

Från kristdemokratiskt håll ser man framför allt med oro på valet i Baden-Württemberg, där CDU sitter med i regeringen ledd av den gröne regeringschefen Winfried Kretschmann.

Inom CDU är man rädd för att de gröna, som verkar gå mot en ny valseger, efter valet kan komma att regera med socialdemokrater och liberaler i stället. En koalition som på så sätt kan bli mer attraktiv också på förbundsnivå.

Avgörande för kanslerkandidatur?

För den nyvalde CDU-chefen Armin Laschet kan snöpliga valresultat på söndag samtidigt betyda krossade kanslerdrömmar.

Efter valen ska CDU och det bayerska systerpartiet CSU enas om sin kandidat till förbundskanslerposten i valet i september. I stället för Laschet kan valet falla på CSU-ledaren och den bayerske regeringschefen Markus Söder.

Armin Laschet tittar åt sidan och ser fundersam ut.
Bildtext En kanslerkandidatur står på spel för den nyvalde CDU-chefen Armin Laschet.
Bild: /All Over Press

Hans CSU är visserligen också indraget i munskyddsskandalen, men i motsats till Laschet belastas inte Söder av en möjlig CDU-förlust i Baden-Württemberg eller Rheinland-Pfalz.

Men oberoende av vem av de två som utses till kristdemokraternas kanslerkandidat, så är det säkert att han kan räkna med stormiga tider fram till valet på hösten.

Det är nämligen inte sannolikt att kritiken mot coronahanteringen eller skandalen kring Löbel och Nüßlein kommer att mattas av särskilt snabbt.

Inget nytt bland kristdemokraterna

Där munskyddsskandalen nu i coronatider ytterligare skadar tilltron till hela det demokratiska systemet är den samtidigt inget nytt för kristdemokratiska CDU och CSU.

Partierna har redan länge kritiserats för sina alltför starka kopplingar till det tyska näringslivet. Den tidigare förbundskanslern Helmut Kohl föll till slut på olaglig partifinansiering och också inom CSU har man haft sina korruptionsskandaler.

Under de senaste åren har kristdemokraterna ihärdigt motarbetat införandet av ett så kallat lobbyregister och att göra partifinansieringen mer transparent.

Så sent som i fjol avslöjades dessutom att den kristdemokratiske förbundsdagsledamoten Philipp Amthor hade dragit personlig nytta av sitt lobbyarbete för ett amerikanskt IT-företag.

Många detaljer kring affären är fortsättningsvis oklara, men det hindrade inte CDU från att i förra veckan välja Amthor till partiets huvudkandidat i delstaten Mecklenburg-Vorpommern inför det kommande valet.

Bland kristdemokraterna är man i vilket fall som helst på helspänn. Inom partiet utreds nu om det bland ledamöterna kan finnas fler som under fjolåret har tjänat pengar på moraliskt tveksamma affärer.

Man kan i det här skedet inte utesluta att det kommer fram fler fall än Löbel och Nüßlein.

Diskussion om artikeln