Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns vice ordförande Lohi vill att vi inte enbart ska förlita oss på EU:s vaccinprogram

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 06:19.
Centerns vice ordförande Markus Lohi
Bildtext Markus Lohi (C) anser att det är viktigt att Finland fortfarande håller fast vid EU:s gemensamma kriterier för vilka vaccin som godkänns.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Centerns vice ordförande Markus Lohi, som också leder riksdagens social- och hälsovårdsutskott, vill att Finland inte enbart förlitar sig på EU:s gemensamma program för vaccinanskaffningar.

– Vi har ju förbundit oss till den gemensamma processen, men vid sidan om den borde Finland inte utesluta att få igång inhemsk produktion och egna anskaffningar.

Lohi poängterar att det är viktigt att Finland fortfarande håller fast vid EU:s gemensamma kriterier för vilka vaccin som godkänns och att det inte ska gå för sig att gå förbi den processen.

– Vi ska inte skapa genvägar här, inte minst eftersom vi i så fall kan utsätta oss för kritik att vi tummar på säkerheten.

Gemensamma regler viktiga

Kritiken mot EU:s vaccineringsprogram har varit hård. Vissa EU-länder har börjat köpa vaccin från länder utanför EU för att snabba upp processen.

Till exempel Polen, Tjeckien och Ungern har nyligen beställt vacciner tillverkade i Kina. De här vaccinerna har inte blivit godkända av EU:s läkemedelsverk EMA.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen Valtioministeriön kansliassa heinäkuussa 2019
Bildtext Europaminister Tytti Tuppurainen.
Bild: Laura Hyyti / Yle

Danmark och Österrike har däremot förhandlat med Israel för gemensam produktion och forskning för att säkerställa vaccin i framtiden. Det här för att inte vara avhängiga av EU.

Markus Lohi grämer sig över att spelreglerna nu inte är samma för alla EU-länder.

– Det är ingen idé att ha en gemensam politik i teorin om den sedan inte gäller alla i praktiken.

– Det var säkert klokt att Finland först gick med i den gemensamma anskaffningsprocessen. Nu lever situationen hela tiden och EU måste fundera på vilka vaccin man skaffar och hur processerna ska se ut för medlemsländernas del i framtiden.

Tuppurainen: "Situationen förutsätter inte nödtillstånd"

Europaminister Tytti Tuppurainen säger att Finland förutsätter att EU-kommissionen gör sitt yttersta för att säkerställa tillgången på vaccin.

Det finns heller inget som förhindrar anskaffning av vaccin från Ryssland eller Kina om vaccin därifrån beviljas försäljningstillstånd.

– Att bilateralt upphandla preparat som omfattas av EU:s gemensamma upphandling är inte förenligt med EU:s samarbetsavtal. Det ger heller inte bättre villkor och i synnerhet ger det inte bättre tillgång på vaccin.

Tuppurainen säger också att situationen i Finland inte kräver att tillstånd för nödanvändning av vaccin beviljas.

– Det skulle kräva tid och resurser att förvissa sig om att preparaten är säkra.