Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen och SFP är skeptiska till begränsningar av rörelsefriheten - Kanslichef Kirsi Varhila: Inte aktuellt under de närmaste veckorna

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 22:45.
Petteri Orpo och Ville Tavio står utanför Ständerhuset.
Bildtext Samlingspartiet och Sannfinländarna ställer sig skeptiska till att införa begränsningar i rörelsefriheten. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio utanför Ständerhuset i slutet av februari.
Bild: Lehtikuva

Regeringens partiledare har diskuterat begränsningar av rörelsefriheten, men inga beslut har tillsvidare fattats. Oppositionen och SFP ställer sig skeptiska till begränsningarna.

SLB Regeringen förbereder begränsningar av rörelsefriheten - det här vet vi just nu!

4:44

Statsminister Sanna Marin (SDP) varnade i slutet av förra veckan för att lokala begränsningar i rörelsefriheten kan bli aktuella om coronaviruskurvan inte vänder åt rätt håll.

Enligt nyhetsbyrån STT har den så kallade kvintetten diskuterat begränsningar som skulle införas för ett visst område för tre veckor åt gången.

Under treveckorsperioden skulle invånarna på området få lämna sitt hem enbart med vägande skäl eller för att gå ut på promenad.

Vägande skäl är till exempel att handla mat och mediciner, läkarbesök och att ta sig till jobbet eller skolan.

Oppositionen efterlyser bondförnuft

Sannfinländarna anser att åtgärder av det här slaget är obefogade i detta skede.

- Jag förhåller mig tills vidare ganska kritiskt till det här, säger Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio.

Han frågar sig om det finns vetenskapliga bevis på att en promenad med grannen, vilket enligt uppgifter skulle kunna förbjudas, är en riskfylld aktivitet.

Tavio ger också Institutet för hälsa och välfärd en känga.

- THL:s ståndpunkt har varit ganska ombytbar, då kommunalvalet sköts upp på grund av en räkneövning. Så man måste använda bondförnuft när man bereder restriktionerna.

Jussi Halla-aho eduskunnan kyselytunnilla 18.2.2021
Bildtext Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho anser att det inte är befogat med begränsningar av rörelsefriheten ännu. Coronaviruset sprider sig betydligt sämre utomhus än inomhus, säger han till Helsingin Sanomat.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Samlingspartiet varnar för fartblindhet

Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen säger till Helsingin Sanomat att partiet är berett att stödja åtgärder som är nödvändiga av smittskyddsorsaker. Samtidigt känns det inte vettigt att begränsa medborgarnas rätt att röra sig utomhus.

- Med bondförnuft är det svårt att se att utomhuspromenader skulle vara farliga ens under coronatider, snarare är det väl precis tvärtom. Nu måste vi akta oss för att bli fartblinda, säger Kai Mykkänen till tidningen.

Regeringen borde koncentrera sig på gränserna och offentliga inomhusutrymmen, anser Samlingspartiet.

Anders Adlercreutz i munskydd står och talar i riksdagen.
Bildtext Enligt uppgifter till Yle är SFP det regeringsparti som är mest motvilligt att införa begränsningar i rörelsefriheten. Gruppordförande Anders Adlercreutz säger att tröskeln för dylika restriktioner måste vara mycket hög.
Bild: Lehtikuva

Också SFP förhåller sig skeptiskt

Enligt uppgifter till Yle är SFP det regeringsparti som är mest motvilligt att införa begränsningar av rörelsefriheten. Det ska inte heller finnas något samförstånd i regeringen om begränsningarna och deras detaljer.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz säger att om regeringen vill begränsa människors rörelsefrihet så ska det vara ytterst nödvändigt.

- Tröskeln måste vara mycket hög för att vi ska införa ett utegångsförbud. Inom Svenska riksdagsgruppen och SFP ser vi personlig frihet och ansvar som viktiga frågor och om man nu föreslår ett utegångsförbud måste det bygga på en klar tanke om hur det ska fungera, vad man vill åstadkomma och varför den ska vara motiverad.

Adlercreutz tycker inte att smittläget just nu motiverar begränsningar i rörelsefriheten.

Tidigare har regeringen fattat de här besluten enhälligt. Statsminister Sanna Marin har sökt lösningar som samtliga regeringspartier har kunnat enas om.

Mika Salminen
Bildtext THL har uppmanat regeringen att snabbt gå in för begränsningar av rörelsefriheten i Nyland och Egentliga Finland. Mika Salminen är chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Pekka Tynell / Yle

"Inte aktuellt under de närmaste veckorna"

Kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårdsministeriet sa i A-studio på tisdagskvällen att begränsningar i rörelsefriheten inte är att vänta under de närmaste veckorna.

- Vi måste se och utvärdera vilken effekt de nuvarande retriktionerna har innan vi börjar gå in för något sådant, sa Varhila om att begränsa rörelsefriheten.

Enligt Varhila är det just nu svårt att förutse hur situationen kommer att utvecklas.

- Allt som gör att vi kan undvika kontakter hjälper. Om de restriktioner vi har nu inte räcker till måste vi fundera på ytterligare åtgärder, och vi har inte så många sådana kvar i verktygsbacken.

THL kräver snabba åtgärder

Institutet för hälsa och välfärd har uppmanat att regeringen snabbt går in för begränsningar av rörelsefriheten i Nyland och Egentliga Finland.

Coronasmittan sprider sig kraftigt inom Egentliga Finland. Incidenssiffran för regionen är nu 189 och det är den högsta någonsin under den pågående epidemin.

Regeringen sammanträder nästa gång på onsdag eftermiddag.

Artikeln uppdaterades klockan 22:44 med Kirsi Varhilas kommentarer.

Diskussion om artikeln