Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbor ska kunna cykla till jobbet i ur och skur – snöröjningen får bra betyg trots tuff vinter

Från 2021
En vinterklädd kvinna ser glad ut och kastar upp snö i luften, snöhögar, trafikmärken och hus i bakgrunden.
Bildtext Sanna Päivärinta, stadens expert på hållbar utveckling, tycker att snöröjningen fungerar föredömligt i Borgå.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Staden prioriterar att ploga de mest använda gång- och cykelvägarna, så att Borgåborna ska kunna cykla även morgonen efter en snöstorm. Bra för både klimat och välmående, säger stadens expert på hållbar utveckling.

Borgås gator plogas enligt en prioriteringslista med tre olika kategorier.

Kategori 1 plogas mellan klockan 6 och 9 på morgonen och klockan 15 och 18 på eftermiddagen. Till den här kategorin hör bland annat Mannerheimgatan och Alexandersgatan.

- Under arbetsdagar håller vi gatorna uppe så gott det går, säger Borgås underhållsmästare Ville Kaasinen.

Snön yr i Borgå centrum på tisdag förmiddag när Yle Östnyland träffar Kaasinen.

Medan vi pratar vandrar vi längs Mannerheimgatan och kisar mot de virvlande snöflingorna. Under 20 minuter hinner plogar köra förbi både på vår sida och andra sidan av gatan.

- Alla våra maskiner är i arbete nu.

En man i neonfärgad arbetsrock står framför en korsning, det snöar.
Bildtext Underhållsmästare Ville Kaasinen i snöigt Borgå.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Cykelvägar plogas med lägre tröskel. Dem börjar man ploga redan då det finns två centimeter snö, medan maskinerna börjar köra upp resten av vägarna vid tre centimeter.

Knappt med plogar de närmaste fem åren

Underhållsmästare Ville Kaasinen säger att man gör så gott man kan, även om det råder brist på snöröjningsentreprenörer.

I höstas gjordes avtal för fem år framåt, fram till 2025. Det kom färre anbud än förr eftersom tidigare snöfattiga vintrar gjort arbetssituationen osäker för entreprenörerna.

Klart vi kan ha alla vägar i toppskick, men det kostar. Vi går den gyllene medelvägen.

Underhållsmästare Ville Kaasinen vid Borgå stad

På grund av konkurrensavtal kan staden inte öka antalet snöröjare nu, utan man får leva med den kapaciteten som finns i fem år framåt.

Coronapandemin har även bidragit till att höja pulsen på underhållsavdelningen.

- Maskiner har i vissa fall stått på grund av coronatest. Vi har inte haft sjukdomsfall, säger Kaasinen.

En man i neonfärgad arbetsdräkt skyfflar snö vid kanten av den slätplogade trottoaren, en person med ryggen åt kameran går längs trottoaren, vädret är soligt.
Bildtext Tom Kristén från Borgå stad putsar gatorna dagen efter ett ordentligt snöväder i tisdags. "Trevligt att arbeta utomhus, men nog skulle det kunna bli vår nu", säger han.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

I det stora hela tycker Kaasinen att Borgå sköter gatorna bra. Borgå prioriterar cykelvägar som en del av stadens strategi för att främja hållbara sätt att röra sig.

Då det kom exceptionellt mycket snö i januari hann man inte röja med önskad hastighet, medger Kaasinen. Han har fått höra en del sur respons kring snöläget och den anser han vara befogad.

- Det är en balansgång mellan pengar och kvalitet. Klart vi kan ha alla vägar i toppskick, men det kostar. Vi går den gyllene medelvägen.

Stor variation i snömängden att vänta i framtiden

Frågan är vilka saker som balanserar vågskålen. Blir den gyllene medelvägen mer gyllene för bilar än för cyklister, till exempel?

Enligt Borgå stads expert på hållbar utveckling Sanna Päivärinta är det bra att staden håller sig till den gyllene medelvägen och inte skaffar för många maskiner att stå sysslolösa.

Sanna Päivärinta är meteorolog till utbildningen och har jobbat som forskare vid Meteorologiska institutet. Hennes tippning är att vintrarna kommer att vara snöfattiga, men då det kommer snö så vräker det ner ordentligt.

- Läget i januari var väldigt ovanligt. Över lag lyckas Borgå bra med att hålla vägarna i skick. Det här är viktigt, för sju av tio Borgåbor bor på gång- eller cykelavstånd från centrum.

En kvinna står ute i soligt vinterväder och ler in i kameran.
Bildtext Sanna Päivärinta.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

- Varje människa som inte tar bilen till jobbet betyder också en bil mindre i trafiken, så det handlar också om säkerhet de dagar när snön yr ner.

Smidig barnvagnspromenad dagen efter snöfall

Dagen efter rejält snöfall, en kall men solig onsdagsförmiddag, skuffar Tiina Forstén barnvagnen längs östra åstranden.

Kvinna med barnvagn går längs en plogad väg i solsken.
Bildtext Tiina Forstén promenerar med barnvagnen längs östra åstranden. "Det går bra om man har bra hjul på vagnen", säger hon.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

- Vi kommer från Näse, där vissa vägar ännu är oplogade. Men de är sidovägar. Jag tycker att det är helt rätt att huvudvägarna prioriteras först. Så jag är nöjd, säger hon.