Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Turisterna tvingas stanna hemma – Japan stoppar utländsk publik på OS

Från 2021
De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Japans regering har bestämt att inte tillåta utländsk publik under OS och de paralympiska spelen. Orsaken uppges vara rädsla för ökad spridning av coronaviruset, uppger nyhetsbyrån Kyodo News.

Om fyra och en halv månad ska de 32:a sommarspelen invigas i Tokyo. Förra veckan kom det rapporter från Japan att regeringen planerade att stoppa utländsk publik och nu är det bestämt, skriver nyhetsbyrån Kyodo News.

Coronaviruset är orsaken till att utländska fans inte får komma till Japan. Det finns en stor rädsla för ökad spridning då flera smittsamma varianter upptäckts i olika länder.

Beslutet gäller även för de paralympiska spelen som pågår mellan 24 augusti och 5 september. Hur det blir med japansk publik på arenorna är fortfarande inte bestämt. Ett beslut är att vänta i april.

På grund av att OS flyttades fram med ett år ska spelen genomföras i en mer avskalad form än vad som först planerades. OS-invigningen kommer att arrangeras utan publik och samma gäller också för öppningen av fackelstafetten.

– Organisationskommittén har bestämt att ceremonin ska hållas bakom stängda dörrar och är endast till för deltagare och inbjudna gäster. Det här gör vi för att undvika stora folksamlingar, säger källor till Kyodo News angående fackelstafetten.

En opinionsundersökning som gjordes förra veckan visade 77 procent av japanerna inte vill att utländska åskådare ska släppas in på OS-arenorna.