Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Löw lämnar jobbet som förbundskapten för Tyskland efter EM – utpekade efterträdaren Klopp inte intresserad: ”När man tecknar ett kontrakt fullföljer man det”

Från 2021
Joachim Löw.
Bildtext Joachim Löw.
Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press

I sommar tar en 15 år lång era slut. Då lämnar Joachim Löw jobbet som förbundskapten för det tyska herrlandslaget. Spekulationerna om hans efterträdare är redan i full gång och blickarna riktas bland annat mot England.

Joachim Löw kom in i landslagsringen som assisterande tränare till Jürgen Klinsmann 2004 och två år senare tog han över som förbundskapten. Sedan dess har han suttit på sin post, men efter sommarens EM lämnar han landslaget.

Löw hade kontrakt över VM nästa år men väljer alltså att hoppa av ett år i förtid.

– Jag tar det här steget med stolthet och enorm tacksamhet. Men samtidigt är jag motiverad att fortsätta över EM, säger Löw i ett pressmeddelande.

Löw ledde Tyskland till VM-guld 2014, men de senaste åren har han fått mycket kritik då resultaten uteblivit. I VM 2018 åkte man ut redan i gruppspelet och i höstens Nations League förlorade man bland annat med hela 0–6 mot Spanien.

Klopp inte tillgänglig

Enligt det tyska fotbollsförbundets chef Fritz Keller betyder Löws beslut att man i lugn och ro hinner utse en ny förbundskapten. Bland annat Thomas Tuchel (Chelsea) och Jürgen Klopp (Liverpool) har redan pekats ut som tänkbara namn.

Klopp säger ändå att han inte är intresserad av jobbet.

– Är jag tillgänglig? Svaret är nej. Någon annan kommer att få jobbet och det finns många meriterade tränare så förbundet kommer att hitta en bra lösning.

– Jag har tre år kvar på mitt kontrakt med Liverpool. När man tecknar ett kontrakt fullföljer man det, säger Klopp enligt nyhetsbyrån AFP.

Diskussion om artikeln