Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv har helt plötsligt hamnat i kläm i Grekland – klubben uppges vilja bryta kontraktet: "Jag har inga planer på att flytta"

Från 2021
Tim Sparv i landslaget.
Bildtext I höstas spelade Tim Sparv i fem av sex Nations League-matcher – han var avstängd i den sista och avgörande mot Wales.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Tim Sparvs tid i Grekland har innehållit mycket. För mycket? Nu uppges läget ha blivit komplicerat och det ryktas om att klubben vill bryta kontraktet.

När Tim Sparv skrev på för grekiska AE Larissa i slutet av förra sommaren var han öppen med att en ny typ av utmaningar lockade i det här skedet av karriären.

Nu finns det tecken på att Sparvs läge i Grekland har blivit rörigt med några månader till sommarens EM-slutspel.

Rykten i grekiska tidningar säger att klubben vill bryta Sparvs kontrakt. I somras skrev han på ett ettårigt avtal med AEL – just nu ligajumbo i den grekiska ligan.

– Jag har ett kontrakt fram till sommaren och har inga planer på att flytta. Min relation till tränarstaben och spelarna är toppen och jag ser fram emot att hjälpa laget igen när jag är tillbaka i hundraprocentig form, säger han till Yle Sporten om ryktena.

Klubben inne på tredje tränaren

Sparv startade varenda ligamatch (förutom den mot Olympiakos före jul) fram till den 16 januari. I ungefär samma veva gjorde en gammal vadskada sig påmind och efter det har Sparv knappt spelat under nye tränaren Gianluca Festa.

Tränarstolen är het när AEL-presidenten Alexis Kougias styr. Gianluca Festa är klubbens tredje tränare för säsongen.

Tim Sparv blickar fokuserat nedåt.
Bildtext Tim Sparv har spelat arton ligamatcher och gjort ett mål i Grekland.
Bild: Michael Batziolas / Alamy / All Over Press

Festa har en lång spelarkarriär bakom sig med spel i klubbar som Roma, Inter och Middlesbrough. Nu är italienaren inplockad för att rädda AEL:s ligakontrakt.

– Jag har en bra kontakt med tränaren. Han är inspirerande och ganska lätt att kommunicera med, säger Sparv.

Just nu är AEL sist i grekiska ligan och det blev en tung 1–2-förlust mot bottenkollegan Lamia i onsdags – en match där Sparv inte fanns med i matchtruppen. I helgen avslutas grundserien i ligan och sen väntar sju matcher i nedflyttningsserien. Ett lag faller direkt och ett lag spelar kval.

– Vi har haft en tung säsong men har otroligt nog fortfarande en chans att klara oss kvar. Det är ett getingbo med tre andra lag som kämpar om att undgå nedflyttning, säger Sparv om läget i tabellen.

Sparv säger att hans fysiska status är på väg åt rätt håll efter vadproblemen. Trots det utmanande tabelläget har det absolut mest dramatiska den senaste tiden varit en jordbävning i Grekland som låg på över sex på Richterskalan.

– Vi blev väldigt skrämda. Vår lägenhet ligger på sjätte våningen och vi kände av den rejält.

Tillgänglig för landslaget

Förbundskaptenen Markku Kanerva tar ut landslagstruppen till VM-kvalstarten mot Bosnien-Hercegovina och Ukraina nästa vecka.

Landslagets program under 2021

Om Sparv inte får speltid snart kommer det att vara två månader sedan senaste matchen från start när VM-kvalet inleds i Helsingfors.

– Om ”Rive” vill att jag är med i laget så är jag där. Jag borde vara i spelskick.

När hade du senast kontakt med Kanerva?

– Det är bara några dagar sedan.

Krävs stark insats direkt

Statusen för landslagsspelarna är varierande. Spelarna i flera av de nordiska ligorna och USA har inte inlett ligaspelet, å andra sidan är flera spelare i fin form.

Teemu Pukki firar ledningsmålet mot Bulgarien.
Bildtext Teemu Pukki är i väldigt fin form.
Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV/AOP

Teemu Pukki är glödhet i England, Glen Kamara blev ligamästare i Skottland, Onni Valakari och Paulus Arajuuri går starkt på Cypern och Joel Pohjanpalo är tillbaka i startelvan i Bundesliga.

– Generellt sett ser det bra ut. Lukas Hradecky ser ut att missa samlingen och det är synd. Vår målvaktssituation är riktigt bra ändå, men det är klart att man alltid vill ha med Luke. Han har kvaliteter som målvakt, men är också en viktig ledare i spelargruppen.

VM-kvalgruppen består av Frankrike, Ukraina, Finland, Bosnien-Hercegovina och Kazakstan. Kvalspelet inleds i mars och fortsätter på hösten.

– Öppningen blir tuff. Vi har en ukrainare i laget och han berömmer sitt landslag. Jag är enig där, de har något bra på gång. Det krävs att vi är på vår allra bästa nivå om vi vill ha poäng.

– Det finns en klar favorit i Frankrike. Sen är det många lag som har chans på andraplatsen.

Det är läget för andra EM-aktuella finlandssvenskar

Albin Granlund: Flyttade till polska Stal Mielec efter tre säsonger i Örebro. Har omgående gått in och blivit en startspelare i den polska ligajumbon.

Rasmus Schüller: Mötts av fina omdömen i nya klubben Djurgården, men har missat de två senaste matcherna i cupen på grund av en skada i ljumsken – senast förra helgen mot Kalmar FF. Ska inte vara något allvarligt.

Simon Skrabb: Efter en problematisk första del av säsongen har Skrabb fått spela i Brescia på sistone. Två starter och fyra inhopp – frågan är om det räcker för en plats i landslaget? Inte varit med i Kanervas trupp sedan EM-kvalet i slutet av 2019.

Fredrik Jensen: Var tillbaka i spel i januari och hann göra fyra inhopp innan nya skadeproblem stoppade honom. Har missat Augsburgs fyra senaste matcher i Bundesliga.

Diskussion om artikeln