Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidförbundet har överklagat Klæbos diskning – nu har Fis tre dygn på sig att behandla ärendet

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 18:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Målgången mellan Klæbo och Bolsjunov som hamnade i juryrummet: "Som VAR i fotboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norge vill att resultatlistan efter herrarnas femmil ska skrivas om. I sista stund har man nu lämnat in sin överklagan angående Johannes Høsflot Klæbos diskning. Vi anser att det är motiverat då vi inte delar juryns uppfattning, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Redan då det stod klart att Johannes Høsflot Klæbo diskats antydde man från norskt håll att man skulle överklaga beslutet. Efter söndagens femmil har man sedan gått igenom videomaterial och även tagit juridisk hjälp.

Förbundet hade tid till i dag tisdag klockan 17.41 finländsk tid att skicka in en överklagan, och i sista stund gjorde man det.

– Vi anser att det är motiverat då vi inte delar juryns uppfattning. Vi anser att det handlar om en ”race incident”, säger landslagschefen Espen Bjervig i ett pressmeddelande.

Norge vill inte att det ska delas ut något straff, utan bara att medaljerna ska fördelas i den ordningen som åkarna kom i mål. Det skulle göra Klæbo till guldmedaljör, Emil Iversen till silvermedaljör och Aleksandr Bolsjunov till bronsmedaljör.

Beslut på fredag

Nu har internationella skidförbundet Fis 72 timmar på sig att behandla överklagan. Ett beslut är därmed att vänta senast på fredag.

Regelkommittén inom Fis leds av Karl-Heinz Lickert och till sin hjälp har han två medlemmar vars identitet inte är offentliga. Medlemmarna kan dock inte komma från Norge eller Ryssland.

Ärendet kan också överklagas vidare till Fis-domstolen och sedan även till idrottens skiljedomstol Cas.

– Så långt har vi inte tänkt än. Nu har vi lagt all tid på den här överklagan. Om vi inte vinner får vi göra en ny bedömning senare, säger Bjervig till tidningen VG.

Diskussion om artikeln