Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet gör helomvändning efter framgångsrika mästerskapet: Friidrottarna får medaljbonus

Från 2021
Uppdaterad 09.03.2021 19:58.
Lotta Kemppinen visar upp sin silvermedalj.
Bildtext Lotta Kemppinen tog silver på 60 meter i EM.
Bild: AFP / Lehtikuva

Friidrottsförbundet hade inte tänkt betala ut några bonusar till idrottarna efter inomhus-EM, men nu har man tänkt om. Silvermedaljören Lotta Kemppinen får den största summan som är 6000 euro.

Finland hade ett historiskt framgångsrikt inomhus-EM i Polen senaste veckoslut. Tre medaljer blev det då Lotta Kemppinen tog silver på 60 meter, samt Kristian Pulli och Ella Junnila knep varsitt brons i längd respektive höjd.

Från början hade friidrottsförbundet inte tänkt betala ut någon medaljbonus men nu har man omprövat sitt beslut. Kemppinen får 6000 euro medan Pulli och Junnila belönas med 4000 euro.

– Vi kände att en bonus vore på sin plats fast vi inte hade avtalat om det, säger träningschefen Tuomo Salonen i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades av Salonen, Jarkko Finni, som är chef för träning och utbildning, samt friidrottsförbundets ordförande Sami Itani.

– Det här är framför allt en viktig symbolisk gest och via den vill vi tacka laget för exceptionell framgång. Hur bonussystemet ser ut i framtida mästerskap och specifikt för EM bestämmer vi under våren.

– I VM finns egna bonusar via internationella friidrottsförbundet och vid OS finns IOK:s bonusar, säger Salonen.

Även medaljörernas tränare får en bonus på 1000–1500 euro. Nooralotta Neziri, Wilma Murto, Kristina Mäkelä, Senni Salminen och Sara Kuivisto som alla knep poängplaceringar får 1000 euro i bonus.

Diskussion om artikeln