Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska hovet kommenterar rasismanklagelserna: “Vi är sorgsna att få höra om Harrys och Meghans erfarenheter”

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 05:22.
Storbritanniens drottning Elizabeth II efter en gudstjänst i London 24.11.2016
Bildtext Drottning Elizabeth tar anklagelserna på stort allvar, enligt uttalandet.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Det brittiska kungahuset uttalar sig för första gången sedan den omtalade intervjun där hertigparet av Sussex anklagar det brittiska kungahuset för rasism. "Hela familjen är sorgsen att få veta hur svåra de senaste åren varit för Harry och Meghan", står det i uttalandet.

Det är första gången som Buckingham Palace uttalar sig om intervjun med Oprah Winfrey, som sändes i USA natten till måndag.

- Frågorna som tas upp, särskilt när det gäller rasism, är oroväckande. Fastän en del minnesbilder kan variera, tar vi dem med stort allvar och de kommer att hanteras privat inom familjen, enligt uttalandet.

- Harry, Meghan och Archie kommer alltid vara älskade familjemedlemmar.

I intervjun anklagar hertigparet av Sussex personer inom det brittiska kungahuset för rasism. Enligt dem fanns det personer inom kungahuset som uttryckte oro över sonen Archies hudfärg innan han föddes.

Paret avslöjade inte vem de syftade på, men Winfrey sa senare att Harry uppgett att det varken var drottning Elizabeth eller prins Philip.

Hertiginnan Meghan säger också i intervjun att hon inte fick någon hjälp av hovet då hon kände sig isolerad och övervägde självmord.

Efter Harry och Meghan - hur många kriser tål brittiska monarkin?

16:20

Prins Charles avstod från att kommentera

Intervjun sågs av 12,4 miljoner tittare i Storbritannien och drygt 17 miljoner tittare i USA, och trycket på hovet att kommentera har varit hårt.

Enligt brittiska mediekällor samlades medlemmar av hovet till ett krismöte på måndagen för att diskutera hur man skulle hantera frågan.

Prins Charles lät bli att kommentera intervjun tidigare på tisdagen, då han lämnade en vaccinklinik i London inför ett stort medieuppbåd.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avstod också från att kommentera stormen inom kungahuset.

På en presskonferens på tisdagen sa Johnson att han har stor respekt för drottningen och den roll hon spelar i att ena landet och det brittiska samväldet, men att han som premiärminister inte vill kommentera frågor som rör hovet.

Källor: AFP, AP

Artikeln uppdateras.

Diskussion om artikeln