Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De österbottningar över 80 som vill ha coronavaccin har snart fått det – finns ändå risk att någon enstaka missat chansen: "Men det är inte för sent"

Från 2021
Äldre dam håller i sitt vaccinbevis.
Bildtext I Österbotten har de allra flesta 80-plussare som kan och vill ta coronavaccinet nu fått den första dosen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

I kommunerna i Österbotten är man säkra på att lyckas fånga upp den stora majoriteten av alla 80-plussare som vill ha ett coronavaccin, men medger att det finns en liten risk att någon enstaka faller emellan. I de större städerna saknas även resurser för att följa upp saken med ett telefonsamtal.

– Jag tycker att vi har gjort det så bra som bara är möjligt.

Orden kommer från Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad.

Han beskriver den modell för coronavaccinering av 80-plussare som Vasa stad, men även de flesta andra kommuner i Österbotten, arbetar enligt: De som bor på någon typ av serviceboende har erbjudits vaccin på plats i boendet, de som får hemvård erbjuds vaccinet av hemvårdens sjukvårdare och de som lever ett helt självständigt liv har via telefon eller webbtjänst kunnat reservera tid för vaccinering vid sin egen hälsovårdscentral.

Mansperson med munskydd ser in i kameran.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare på Vasa stad, litar på att systemet fungerar och att alla som vill ha ett vaccin också får det. Bland gruppen 80-plussare finns det kvar bara ett hundratal som inte ännu fått sin första vaccindos.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Problemet är om det i den sistnämnda gruppen finns kommuninvånare som skulle vilja ha vaccinet men som av någon anledning inte bokat sig en tid. Yle Österbotten blir kontaktade om just ett sådant fall; ett äldre par som utgått ifrån att kommunen kommer att ta kontakt med dem då det är deras tur att få vaccin.

Vilken är risken för att det här händer med invånare i Vasa, kan någon falla emellan?

– Man kan falla emellan om det är så att man inte följer nyheter, men vi antar att det ska finnas någon anhörig som kan hjälpa till att puffa på i så fall, säger Kaukoranta.

Jag tycker att vi har gjort det så bra som bara är möjligt

― Heikki Kaukoranta

Hans uppfattning är att de flesta antingen själva följer mediernas coronarapportering så ivrigt att informationen nog når dem, eller har anhöriga som gör det. Vasa stad har informerat på stadens webbsidor och annonserat i dagspressen om vaccineringsprocessen. Resultatet är att det nu finns väldigt få kvar i åldersgruppen 80 och äldre som inte har vaccinerats.

– I Vasa har vi under hundra sådana som är över 80 men inte fått vaccin. Vi har personalbrist inom hemvården just nu och därför finns några klienter där som fått vänta länge på sina sprutor.

Känner du att du litar på att det här systemet fungerar tillräckligt bra?

– Jag måste lita på det, vi har inte resurser att göra på något annat sätt.

Mindre kommun kan ringa upp

Resurserna är naturligtvis avgörande. I Vasa stad är 80-plussarna en grupp på över fyra tusen personer. I Närpes är de betydligt färre och det gör att ledande läkare Anna-Maria Sandberg på ett helt annat sätt har möjlighet att utesluta risken för att någon just nu missar vaccinchansen.

– Under förra våren ringde vi runt och kollade att alla äldre i kommunen mådde bra, så våra servicehandledare har redan kartlagt vilka som finns i kommunen. Tanken är nu att vi ska gå igenom listorna och se om det finns någon som ännu inte har bokat tid för vaccinering så kan vi ringa upp dem, säger Sandberg.

Anna-Maria Sandberg är ledande läkare i Närpes. Här står hon utanför hvc i vinterkläder och munskydd.
Bildtext Anna-Maria Sandberg, ledande läkare i Närpes, har nu nytta av det fina arbete man gjorde inom staden våren 2020. Då ringde man upp alla äldre och frågade hur de klarar sig i pandemin. Kartläggningen kan nu användas igen då man vill kolla om det finns någon som missat vaccinet men ännu vill ha det.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Att ta vaccinet är frivilligt och även i Närpes har man uppfattningen att de allra flesta över 80 redan är vaccinerade, men på det här viset uppväger man ändå för det faktum att det kan finnas någon enstaka äldre kommuninvånare som bor självständigt utan hemvård och vill ha vaccinet men av någon anledning inte bokat tid. På bokningen har dessutom varit ett högt tryck.

– Hittills är det nog bristen på vaccin som varit det största problemet. Alla våra vaccindoser har gått åt och tiderna har blivit uppbokade direkt, säger Sandberg.

Inte för sent

I Jakobstad är Lis-Marie Vikman chef för vårdarbetet och kan konstatera att vaccineringstakten i Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre är densamma som hos kollegorna längre söderut. Och systemet är det samma med vaccin som erbjuds på boenden, av hemvården och på hälsovårdscentralen för den som bor självständigt och bokar tid.

– Den här veckan börjar vi ha våra 80-åringar vaccinerade med första dosen, säger Vikman.

Chef för vårdarbetet Lis-Marie Vikman och chefsläkare Pia-Maria Sjöström på Malmska.
Bildtext De större städerna saknar resurser att kontakta de äldre såsom man gör i Närpes. Lis-Marie Vikman är chef för vårdarbetet i Jakobstadsregionen och hoppas att folk ska hjälpas åt kring vaccineringen. Saknas det familj och släkt duger det lika bra med en vän som bokar tid, påpekar hon.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Också i Jakobstadsregionen har befolkningen kunnat ta del av information om vaccineringen genom annonser i dagspressen, på nätet och i sociala medier.

– Vi har haft bra samarbete med medier och upprepat budskapet många gånger, och intresset för vaccinet har varit jättestort så vi tror att budskapet har nått ut. Många anhöriga har varit väldigt angelägna om att deras äldre släktingar ska få vaccinet så fort det är möjligt.

Vikman påpekar att det finns enstaka 80-plussare vars hälsa är så svag att man inte kan ge dem vaccinet. Den bedömningen görs i så fall av läkare. Hon tror inte att det kan finnas särskilt många som missar vaccineringschansen av någon anledning.

– Det är klart att det kan finnas någon enstaka som av någon orsak inte kommer sig för att boka tid, eller som kanske tror att någon ska ringa upp och fråga om man vill ha vaccin.

Många anhöriga har varit väldigt angelägna om att deras äldre släktingar ska få vaccinet så fort det är möjligt

― Lis-Marie Vikman

Vikman hoppas att både släktingar och vänner ska hjälpa till i sådana fall. Hon uppmanar var och en som har någon ensam senior i sin bekantskapskrets att ta kontakt med hen och fråga eller tipsa om vaccinet. För inte heller i Jakobstadsnejden finns resurser inom det kommunala att följa upp frågan.

– I det här skedet har vi inga sådana planer. Vi har för stort befolkningsunderlag, och har därför önskat att den äldre själv eller en anhörig beställer tid till vaccineringen.

80-plussarna i Jakobstadsområdet är drygt 2 700. Men Lis-Marie Vikman påpekar att det fortfarande går hur bra som helst att boka tid för vaccinering.

– Det är bara att ringa coronanumret och boka tid, det är inte för sent. Och vi har inte längre någon rusning till telefonlinjen så det är dessutom lätt att komma fram.

Diskussion om artikeln