Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De vill göra uppror mot hälsovårdsreformen, införa trängselavgifter och rädda barnen – borgmästarkandidaterna i Helsingfors möttes för debatt

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 13:43.
Helsingfors borgmästarkandidater möts för första gången och svarar på journalisternas frågor. - Spela upp på Arenan

Trängselavgifter, bostadspris, borgmästarmodellen och skatteprocenten diskuterades då Helsingfors sex största partiers borgmästarkandidater träffades för första gången.

Debatten arrangerades av föreningen Politiska journalister. För att göra tillfället så coronasäkert som möjlig debatterade endast två kandidater i taget.

Samlingspartiets Juhana Vartiainen mötte socialdemokraternas Rasima Nazmyar, de grönas Anni Sinnemäki mötte sannfinländaren Jussi Halla-Aho och vänsterns Paavo Arhinmäki debatterade med SFP:s Eva Biaudet.

Pormestaritentti Helsingissä 10. maaliskuuta 2021.
Bildtext Vartiainen och Razmyar.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vartiainen: "Jag är en upprorsgeneral mot sote"

Vartiainen meddelade att han är “kapinakenraali”, översatt ungefär upprorsgeneral, då det kommer till social- och hälsovårdsreformen.

- Reformen slukar resurser från helsingforsarnas hälsovård. Det är sannolikt att de kommande landskapens skatt kan leda till att helsingforsarnas skatter stiger, säger Vartiainen.

Vartiainen säger att tre saker som han ser som viktiga är social- och hälsovård, infrastruktur och daghem. Razmyar räknar också upp social- och hälsovård men också utbildning och fritidstjänster.

- Helsingfors har blivit så mycket på plus under de senaste åren att det finns en möjlighet att satsa på mera service till och med utan att höja skatteprocenten, säger Razmyar.

Kandidaterna får frågan om de kan tänka sig bli biträdande borgmästare om de inte blir valda till borgmästare. Båda två säger att det är borgmästarplatsen de siktar på och har inte övervägt andra alternativ ännu.

Razmyar säger att det nuvarande systemet har en del skönhetsfläckar, och hon tycker att borgmästaren inte ska vara över om de andra beslutsfattarna, men att det är ett fungerande system som bara behöver utvecklas en del.

Pormestaritentti Helsingissä 10. maaliskuuta 2021.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Halla-aho: "Helsingfors har bara understödsbostäder och lyxhem"

Halla-aho klagar på att det i Helsingfors byggs endera lyxhem eller bostäder som byggs med understöd. Det gör att det finns många som förtjänar för bra för att få understöd men för lite för att ha råd att bo i Helsingfors. Han efterlyser en större variation av bostäder.

De flesta kandidater håller inte med och lyfter fram att det är en bra sak att man i Helsingfors bygger många olika sorters bostäder.

Sinnemäki påpekar att Helsingfors har en mycket bättre situation än Stockholm. Staden blir aldrig billig men det kunde vara värre. Det gäller att fortsätta bygga mera hus för att hålla kostnaderna nere, något som Sannfinländarna har motsatt sig i fullmäktige, svarar hon.

Halla-aho och Sinnemäki är av olika åsikter om trängselavgifter.

- Det är ett sätt att minska på trafikens utsläpp och göra trafiken smidigare, säger Sinnemäki.

- Man ska göra allt för att fler ska välja kollektivtrafik och lättrafik, men situationen kräver inte trängselavgifter. Det är pengar som kommer att tas från bilister men som kommer att gå till att bekosta något helt annat i det långa loppet, säger Halla-aho.

Pormestaritentti Helsingissä 10. maaliskuuta 2021.
Bildtext Biaudet och Arhinmäki.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Arhinmäki: "Inte rätt tid att spara in på barnen"

Arhinmäki och Biaudet konstaterar att de båda är barn av Helsingfors förorter. Därför pratar de också varmt för att man ska satsa på förorterna.

Debattledarna tycker att det verkat som att SFP bryr sig mera om Södra hamnen och Vänsterförbundet mera om förorterna, men det får Arhinmäki att försvara planerna på ett nytt arkitektur- och designmuseum i Södra hamnen, medan Biaudet talar om att man ska satsa på service och estetik också i fattigare förorter.

Helsingfors skar i stödet för hemvård av barn i höstas.

- Det här inte är rätt tid att spara in på barnen, så att det inte går som efter lågkonjunkturen på 90-talet, säger Arhinmäki.

Han skyller dels på SFP som understödde förslaget.

- Vi var inte per se för att dra in stödet, men vi tyckte det fanns andra saker inom utbildningen som man kunde satsa på. Det var viktigare att hålla gruppstorlekar mindre och satsa på språk i lägre klasser, säger Biaudet.

Se hela debatten på Yle Arenan.