Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Begränsningar i kollektivtrafiken i Egentliga Finland kan bli aktuella – bussarna får högst köra halvfulla

Från 2021
En gul buss i lokaltrafik i Åbo
Bildtext Arkivbild. Även om passagerarmängderna i Åbo just nu är mycket mindre än vanligt, kan det hända att en del Åbobor blir utan skjuts om nya begränsningar införs.
Bild: Arash Matin/Yle

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelade på tisdagen att man gör en anmälan till Transport- och kommunikationsverket Traficom för att utreda vilka möjligheter det finns för att begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken. Om begränsningar införs betyder det i praktiken att passagerna blir kvar på hållplatsen när bussen är full.

Enligt Lauri Jorasmaa, som är vikarierande kollektivtrafikchef i Åbo, finns det för tillfället inga egentliga begränsningar inom kollektivtrafiken, och man har nästan lika många bussar i trafik som innan pandemin. Eftersom passagerarantalet har halverats under pandemin, innebär det här att det finns gott om plats på bussarna just nu, säger Jorasmaa.

– Det är bara ett fåtal bussturer som blir fyllda mer än till hälften, vi har relativt få passagerare just nu. Dessutom erbjuder vi handsprit i bussarna.

Passagerare kan bli kvar på hållplatsen

Om myndigheterna beslutar att införa nya begränsningar i kollektivtrafiken, kan det här innebära att bussarna endast får köra halvfulla. För Jorasmaa kom det inte som en överraskning att sjukvårdsdistriktet vill att också begränsningar inom kollektivtrafiken utreds.

– Coronaläget är allvarligt just nu, och det är därför viktigt att man utreder om det behövs strängare restriktioner i kollektivtrafiken. Det är fortfarande osäkert om nya begränsningar kommer att införas eller inte, men jag anser att det är bra att det undersöks.

Bussi liikennevaloissa Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä.
Bildtext Stadsbussarna i Åbo är relativt tomma just nu, men under rusningstid kan det bli trångt på vissa linjer.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Vid Åbo stad har man ännu inte bestämt hur antalet passagerare ska begränsas i praktiken. Enligt Jorasmaa blir det ändå troligen så, att passagerare som inte får plats på bussen helt enkelt får bli kvar på hållplatsen och vänta på nästa buss.

– Det finns inte så många andra sätt att göra det här på. Samma sak gäller ju även i vanliga fall, om bussen är full kan man inte åka med den.

Inte möjligt att införa munskyddstvång

Sedan början av hösten har Åbo stad starkt rekommenderat att använda munskydd i kollektivtrafiken, men inte alla har följt rekommendationen. Enligt Jorasmaa är det inte möjligt att göra det obligatoriskt för passagerarna att använda munskydd.

– Ett beslut om munskyddstvång kan inte kommunen ta, det måste i så fall göras på nationell nivå av staten.

Traficom börjar nu tillsammans med lokala aktörer som ansvarar för kollektivtrafiken utreda om det behövs nya begränsningar i kollektivtrafiken i regionen. Man ska också utvärdera hur effektiva nuvarande åtgärder, såsom extra städning av bussarna, har varit.