Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya skolcentret i Svartå heter Askers

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 13:24.
byggplats en snöig dag
Bildtext Här byggs det nya skolcentret. Bilden är tagen den 19 februari.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Nu är det klart vad det nya skolcentret i Svartå ska heta. Det vinnande namnet är Askers.

Raseborgs stad fick in sammanlagt 57 namnförslag i namntävlingen som utlystes i början av januari.

En arbetsgrupp som bildningsnämnden utsåg gick igenom namnförslagen och motiveringarna och gav ett förslag på det vinnande namnet.

I arbetsgruppen ingick bildningsdirektören, ena undervisningschefen, bibliotekschefen, rektorerna från de två Svartåskolorna, Svartå daghems föreståndare, en elev från vardera skolan samt en representant för bildningsnämnden.

Bildningsnämnden i Raseborg godkände namnet Askers på sitt möte på tisdagen (9.3).

En rappad byggnad täckt med snö.
Bildtext Askersgården var en samlingsplats för byborna, nu lever namnet kvar i det nya skocentret som kan bli ett nytt vardagsrum för Svartåborna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Askersgården i Svartå revs i höstas för att ge plats för det nya skolcentret. I den äldre delen fanns tidigare byns hälsomottagning. I den nyare delen fanns Svartå bibliotek.

Det nya skolcentret i Svartå ska tas i bruk hösten 2022. Där ska finnas finsk- och svenskspråkiga skolor, daghem, bibliotek och ungdomsverksamhet.

Namnet Askers härstammar från fadderkommun i Sverige

Namnet Askers kommer från Askersgården som tidigare stod på samma plats. Askersgården fick i sin tur sitt namn, som så många andra hälsogårdar i Finland efter kriget, när man tog emot hjälp från det västra grannlandet.

Svartå hade en slags fadderkommun i Sverige och den hette Asker. Asker hör numera till Örebro kommun i Sverige.

I en bok utgiven av hembygdsnämnden i Karis, Karjaa ennen ja nyt (1970) finns en bild på Askersgården där det står att huset byggdes 1948 delvis med gåvopengar från Asker. I bildtexten står det att det i Askersgården fanns mödra- och barnrådgivning samt bostäder för hälsosyster, barnmorska och hemsyster. Svartå bibliotek fanns i en mindre flygel i samma hus.

Stycket efter mellanrubriken om bakgrunden till namnet lades till 10.3.2021 klockan 13.24.