Bröd med rättikafyllning och en kryddrik kycklinggryta – Raj Bharat från Jakobstad bjuder på läcker indisk mat
Doften av kryddor från det indiska köket sprider sig på Strömsö då Raj Bharat från Jakobstad kommer på besök.
Här bjuder han på alternativ till det indiska kökets storfavoriter butter chicken och naanbröd - kadai chicken och det stekta brödet mooli ka parantha.
Raj Bharat utbildade sig till elingenjör men sadlade om och blev självlärd kock. Nu har han jobbat 30 år som kock och trivs fortfarande med det han gör. Raj driver en av Jakobstads äldsta restauranger.
Mooli ka parantha är ett indiskt bröd fyllt med rättika
Ingredienser:
- 500 gr fullkornsvetemjöl (Raj föredrar indiskt vetemjöl)
- en nypa salt
- 6 dl ljummet vatten eller enligt behov
- 2 msk olivolja
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, salt och ljummet vatten och knåda till en deg. Degen skall vara ganska hård och inte för lös.
- Pensla degen med olivolja och låt den vila 15 - 20 minuter.
- Fördela degen i fyra lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 - 7 cm i diameter.
Fyllningen
Mooli parantha fylls traditionellt med riven rättika som kryddas enligt tycke och smak. Därför är inga exakta mängder angivna. Smaka på fyllningen tills du är nöjd.
Ingredienser:
- 1 rättika ca 500 gram, grovriven
- grön chili, färsk och hackad
- ingefära, färsk och finhackad
- koriander, hackad
- en nypa salt
- 1 tsk rött chilipulver
- 2 msk ajwainfrön (går att ersätta med kummin)
- 4 msk besan eller vanligt kikärtsmjöl
Gör så här:
- Riv rättikan grovt och lägg i en stor skål.
- Blanda i saltet, fröna och kryddorna.
- Låt vila i 10 minuter.
- Sätt fyllningen i ett tunt tyg, t.ex. muslintyg och vrid om så att vätskan pressas ut.
- Sätt tillbaka fyllningen i skålen och salta vid behov.
- Tillsätt ca 4 msk besan och rör om så att eventuell vätska binds i mjölet.
- Sätt en klick fyllning på de utkavlade brödrundlarna och nyp ihop degen till en liten påse.
- Lägg "påsöppningen" mot bordet och kavla försiktigt så att fyllningen inte läcker ut.
- Stek brödet i smör i gjutjärnspanna.
Raita - en indisk yoghurtsås med mynta
Ingredienser:
- 500 ml naturell yoghurt, t.ex. bulgarisk
- en nypa salt
- 1 tsk socker (inget måste men bra att kombinera med chili)
- en gurka, riven
- färsk koriander, hackad
- torkad mynta
- rostad kummin
- kala namak, som är ett Indisk mineralsalt eller svart salt (det går också att använda vanligt salt)
Gör så här:
- Blanda yoghurten med lite salt och lite socker. Rör om ordentlig. Om konsistensen känns för tjock, tillsätt lite vatten.
- Tillsätt gurkan, koriandern och myntan.
- Mortla kummin och strö ovanpå tillsammans med kala namak.
Chicken Kadai
Ingredienser:
- 600 - 700 gram broiler (med ben)
Till marinaden:
- vitlök
- ingefära
- chilipulver
- matolja
- salt
- rödvinsvinäger
Gör så här:
- Mixa vitlök och ingefära till en kräm. Använd ca 2 msk av krämen till marinaden.
- Tillsätt chilipulver, matolja, salt och rödvinsvinäger.
- Snitta broilern så att marinaden får större effekt.
- Slå marinaden över kycklingen och låt vila i kylskåpet minst 30 minuter, men gärna över natten.
Kadhai masala
Masala betyder krydda/kryddblandning och det finns väldigt många olika masalor med olika sammansättning.
Vissa av ingredienserna är svåra att få tag på, du behöver alltså inte följa recepten exakt utan tar det du hittar.
Kadhai är själva grytan eller pannan du gör hela anrättningen i.
Ingredienser:
- 1 msk korianderfrön
- 2 - 3 torkade röda chilin
- några svartpepparkorn
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 tsk indiskt kummin
- 2 - 3 muskotblommor
Rosta kryddorna i en stekpanna och låt svalna innan du mortlar dem.
Det finns färdiga kryddblandningar med namnet kadhai masala i specialbutiker som du också kan använda.
Khara Masala (Garam Masala)
Khara masala är också en kryddblandning som finns att köpa.
Ingredienser:
- 3 - 4 st nejlikor
- 2 cm kanelstång
- 1 svart kardemumma frö
- 4 - 5 gröna kardemumma frön
- 2 - 3 torkad röd chili
- 2 - 3 lagerblad
Sookha Masala
Ingredienser:
- 2 - 3 msk korianderpulver
- 1 tsk chilipulver
- 2 - 3 msk besan (kikärtsmjöl)
- 1 msk kumminpulver (rostade kumminfrön malda till pulver)
Ingredienser till såsen:
- smör
- matolja
- gurkmeja
- vitlöks- och ingefärskräm
- 3 tomater (skurna i små bitar)
- salt
- 2 paprikor (skurna i stora skivor)
- 3 rödlök (skurna i klyftor)
- torkad bockhornsklöver
- mald kummin
- garam masala
- färsk koriander
Tillagning av maten:
- Börja med khara masalan genom att rosta alla ingredienser.
- Tillsätt smör och matolja efter att kryddorna börjar dofta.
- Fräs ner löken i kryddblandningen.
- Tillsätt 1 msk gurkmeja, vitlöks- och ingefärskräm och rör om.
- Tillsätt de hackade tomaterna och salt.
- Tillsätt sookha masala blandningen och låt det puttra i pannan.
- Sätt den marinerade broilern.
- Häll i lite vatten vid behov så att broilern blir genomkokt.
- Låt grytan puttra under lock i 10-12 minuter.
- Tillsätt sedan kadhai masala, paprika- och lökhalvor, torkad bockhornsklöver och lite extra smör.
- Låt koka i ytterligare ca 3 minuter.
- Garnera med färsk koriander.
- Chicken kadhai äts med ris eller mooli ka parantha och raita.
Diskussion om artikeln