Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Bröd med rättikafyllning och en kryddrik kycklinggryta – Raj Bharat från Jakobstad bjuder på läcker indisk mat

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 10:35.
En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Doften av kryddor från det indiska köket sprider sig på Strömsö då Raj Bharat från Jakobstad kommer på besök.

Här bjuder han på alternativ till det indiska kökets storfavoriter butter chicken och naanbröd - kadai chicken och det stekta brödet mooli ka parantha.

Två män i ett kök
Bildtext Nicke och Raj gör mooli ka parantha i Strömsököket.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Raj Bharat utbildade sig till elingenjör men sadlade om och blev självlärd kock. Nu har han jobbat 30 år som kock och trivs fortfarande med det han gör. Raj driver en av Jakobstads äldsta restauranger.

Mooli ka parantha är ett indiskt bröd fyllt med rättika

Gräddad bröd på ett fat
Bildtext Mooli ka parantha.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Ingredienser:

  • 500 gr fullkornsvetemjöl (Raj föredrar indiskt vetemjöl)
  • en nypa salt
  • 6 dl ljummet vatten eller enligt behov
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, salt och ljummet vatten och knåda till en deg. Degen skall vara ganska hård och inte för lös.
  2. Pensla degen med olivolja och låt den vila 15 - 20 minuter.
  3. Fördela degen i fyra lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 - 7 cm i diameter.

Fyllningen

Mooli parantha fylls traditionellt med riven rättika som kryddas enligt tycke och smak. Därför är inga exakta mängder angivna. Smaka på fyllningen tills du är nöjd.

En skål med grönsaker.
Bildtext Fyllningen till mooli ka parantha.
Bild: Yle/Strömsö

Ingredienser:

  • 1 rättika ca 500 gram, grovriven
  • grön chili, färsk och hackad
  • ingefära, färsk och finhackad
  • koriander, hackad
  • en nypa salt
  • 1 tsk rött chilipulver
  • 2 msk ajwainfrön (går att ersätta med kummin)
  • 4 msk besan eller vanligt kikärtsmjöl

Gör så här:

  • Riv rättikan grovt och lägg i en stor skål.
  • Blanda i saltet, fröna och kryddorna.
  • Låt vila i 10 minuter.
  • Sätt fyllningen i ett tunt tyg, t.ex. muslintyg och vrid om så att vätskan pressas ut.
  • Sätt tillbaka fyllningen i skålen och salta vid behov.
  • Tillsätt ca 4 msk besan och rör om så att eventuell vätska binds i mjölet.
En hand med ett bröd.
Bildtext Sätt en klick fyllning på brödrundeln och nyp ihop.
Bild: Yle/Strömsö
  • Sätt en klick fyllning på de utkavlade brödrundlarna och nyp ihop degen till en liten påse.
  • Lägg "påsöppningen" mot bordet och kavla försiktigt så att fyllningen inte läcker ut.
  • Stek brödet i smör i gjutjärnspanna.

Raita - en indisk yoghurtsås med mynta

En skål med Indisk sås med yoghurt och gurka smaksatt med mynta.
Bildtext Raita är en kall indisk sås med yoghurt och gurka, smaksatt med mynta.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Ingredienser:

  • 500 ml naturell yoghurt, t.ex. bulgarisk
  • en nypa salt
  • 1 tsk socker (inget måste men bra att kombinera med chili)
  • en gurka, riven
  • färsk koriander, hackad
  • torkad mynta
  • rostad kummin
  • kala namak, som är ett Indisk mineralsalt eller svart salt (det går också att använda vanligt salt)

Gör så här:

  1. Blanda yoghurten med lite salt och lite socker. Rör om ordentlig. Om konsistensen känns för tjock, tillsätt lite vatten.
  2. Tillsätt gurkan, koriandern och myntan.
  3. Mortla kummin och strö ovanpå tillsammans med kala namak.

Chicken Kadai

Kyckling i marinad på ett fat
Bildtext Marinerad kyckling.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Ingredienser:

  • 600 - 700 gram broiler (med ben)

Till marinaden:

  • vitlök
  • ingefära
  • chilipulver
  • matolja
  • salt
  • rödvinsvinäger

Gör så här:

  1. Mixa vitlök och ingefära till en kräm. Använd ca 2 msk av krämen till marinaden.
  2. Tillsätt chilipulver, matolja, salt och rödvinsvinäger.
  3. Snitta broilern så att marinaden får större effekt.
  4. Slå marinaden över kycklingen och låt vila i kylskåpet minst 30 minuter, men gärna över natten.
vitlöks- och ingefära”kräm” i ett fat
Bildtext Vitlöks- och ingefärskräm
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Kadhai masala

Masala betyder krydda/kryddblandning och det finns väldigt många olika masalor med olika sammansättning.

Vissa av ingredienserna är svåra att få tag på, du behöver alltså inte följa recepten exakt utan tar det du hittar.

Kadhai är själva grytan eller pannan du gör hela anrättningen i.

Gurkmeja, torkad chili och kadhai masala i olika skålar på en bricka
Bildtext Gurkmeja, torkad chili, kadhai masala
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Ingredienser:

  • 1 msk korianderfrön
  • 2 - 3 torkade röda chilin
  • några svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk indiskt kummin
  • 2 - 3 muskotblommor

Rosta kryddorna i en stekpanna och låt svalna innan du mortlar dem.

Det finns färdiga kryddblandningar med namnet kadhai masala i specialbutiker som du också kan använda.

Muskotblomma på ett fat i ett kök
Bildtext Muskotblomma
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Khara Masala (Garam Masala)

Khara masala är också en kryddblandning som finns att köpa.

Ingredienser:

  • 3 - 4 st nejlikor
  • 2 cm kanelstång
  • 1 svart kardemumma frö
  • 4 - 5 gröna kardemumma frön
  • 2 - 3 torkad röd chili
  • 2 - 3 lagerblad
Kryddor på ett fat till garam masala
Bildtext Kardemumma, lagerblad och kanel.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Sookha Masala

Ingredienser:

  • 2 - 3 msk korianderpulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 - 3 msk besan (kikärtsmjöl)
  • 1 msk kumminpulver (rostade kumminfrön malda till pulver)
Olika kryddor till indiskgryta på en bricka i ett kök
Bildtext Vissa av ingredienserna till en masala kan vara svåra att få tag på, men du behöver inte följa receptet exakt utan du kan ta det du hittar.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Ingredienser till såsen:

  • smör
  • matolja
  • gurkmeja
  • vitlöks- och ingefärskräm
  • 3 tomater (skurna i små bitar)
  • salt
  • 2 paprikor (skurna i stora skivor)
  • 3 rödlök (skurna i klyftor)
  • torkad bockhornsklöver
  • mald kummin
  • garam masala
  • färsk koriander
En kycklinggryta på spisen i ett kök
Bildtext Raj sätter strimlad, rå ingefära i grytan.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Tillagning av maten:

  • Börja med khara masalan genom att rosta alla ingredienser.
  • Tillsätt smör och matolja efter att kryddorna börjar dofta.
  • Fräs ner löken i kryddblandningen.
  • Tillsätt 1 msk gurkmeja, vitlöks- och ingefärskräm och rör om.
  • Tillsätt de hackade tomaterna och salt.
  • Tillsätt sookha masala blandningen och låt det puttra i pannan.
  • Sätt den marinerade broilern.
En man som rör om i en gryta i ett kök
Bildtext Raj Bharat rör om i grytan
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE
  • Häll i lite vatten vid behov så att broilern blir genomkokt.
  • Låt grytan puttra under lock i 10-12 minuter.
  • Tillsätt sedan kadhai masala, paprika- och lökhalvor, torkad bockhornsklöver och lite extra smör.
  • Låt koka i ytterligare ca 3 minuter.
  • Garnera med färsk koriander.
  • Chicken kadhai äts med ris eller mooli ka parantha och raita.
En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat
Bildtext Kadai chicken med ris och mooli ka parantha.
Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln