Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Hangöföretaget började med munskydd över en natt: "Vi har ett galet år bakom oss, nu tar kineserna över men coronan öppnar nya möjligheter"

Från 2021
Thomas Nordlund är produktionschef vid Filterpak.
Bildtext Thomas Nordlund säger att året med produktion av munskydd har sammansvetsat kärntruppen i företaget. Ett lärorikt år, säger han.
Bild: privat

Det var för ett år sedan som det coronadrabbade Finland vaknade till behovet av inhemsk skyddsutrustning. Hangöbaserade Filterpak nappade på statens vädjan om att starta egen produktion av munskydd. Nu är läget ett annat, efterfrågan sinar och filterföretaget måste tänka om.

Hangöföretaget tar ny sats - munskydden från Kina är billigare

7:03

- Det går nya tåg, så måste vi tänka, säger produktionschef Thomas Nordlund vid Filterpak. För ett år sedan hade vi inte tid för beräkningar i Excel, utan måste gå på känsla och intuition. Vi tog rätt beslut, med ett års facit.

Åtta miljoner munskydd på ett år

Det gångna året har inneburit ett jättekliv framåt för Hangöföretaget. Personalen bestod som mest av hundra personer och det var möjligt att visstidsanställa folk för munskyddsproduktionen.

Staten, rättare sagt Försörjnings- och beredskapscentralen, beställde åtta miljoner munskydd av Filterpak. De leveranserna går ut i slutet av mars.

- Ett galet år, men lärorikt. Vi har lärt oss massor, dels om hur vi jobbar i kärntruppen, dels hur vi delegerar och turvis tar ansvar. Det här tar jag med mig från det gångna året, säger Thomas Nordlund, produktionschef på filtersidan.

Thomas är den ena av bröderna Nordlund, som för 20 år sedan köpte upp Filterpak. Företaget gjorde ett rekordresultat på närmare en miljon euro i fjol – och nio miljoner i omsättning.

- I april ser vi över korten på nytt, säger vd Peter Nordlund. I mars har vi ännu full fart på. Vi kommer att ha nyheter om hur vi tänker om några veckor, säger han hemlighetsfullt.

Kontrakten på munskyddssidan förlängs inte

Företaget ser ljust framåt, trots att nyheterna visavi munskyddsproduktionen är dystra. Efterfrågan på inhemska skydd minskar i takt med att kinesiska munskydd blir allt billigare.

- Vi tog en medveten chansning, fortsätter Peter Nordlund. Vi visste att det var en kapplöpning och tidsfråga, innan kineserna får upp produktionstakten.

en människa i vit skyddsdräkt som jobbar på fabrik.
Bildtext Filterpak ser ljust framåt, fast munskydden inte mera lönar sig.
Bild: Linus Westerlund / Yle

I slutet av mars tar de tidsbundna kontrakten slut för dem som fått jobb på munskyddssidan. De måste således sluta.

Av 50 personer på munskyddssidan slutar omkring 30. Femton har fått fast jobb på filtersidan.

- Det är alltid trist att tvingas minska på personalen. Å andra sidan tänker vi så att de här arbetstillfällena inte hade funnits alls om vi inte hade satsat på munskydd, förklarar Thomas Nordlund.

- För ett år sedan fanns det inte munskydd till salu, nu finns det för mycket. Det är problemet. Lönerna är billigare i Kina, så är det bara, kompar Peter Nordlund.

Inneluft och filter på allas läppar

Flera filtertillverkare och företag som arbetar med inneluft vädrar ändå morgonluft. Coronaepidemin öppnar nya möjligheter.

- Inhemsk filterproduktion är på allas läppar, säger Thomas Nordlund.

Folk förstår behovet av att filtrera inomhusluft i och med nyheterna om coronaepidemin. Vi vet i dag mera om hur virus och bakterier sprids – förutom via droppsmitta även via luften och bristfällig luftkonditionering.

- Det finns alltså en beställning för nytänk här, säger bröderna Nordlund. Olika former av filter till luftrenare är en nyckelprodukt för tillfället. Detaljerna är sedan affärshemligheter.

Vd Peter Nordlund utlovar nyheter om några veckor. Kanske till och med på munskyddssidan. Företaget har gjort satsningar på exporten men det är för tidigt att berätta mer.

Hård press i ett års tid men vi har lärt oss mycket

Thomas Nordlund

- Det gångna året har inneburit långa dagar, veckor, månader utan semester. Samtidigt har det sammansvetsat kärntruppen i företaget. Vi har lärt oss ta fram produkter snabbt, delegera till varandra och lita på att saker blir gjorda. Vi har vuxit som människor också, fortsätter Thomas Nordlund.

Peter Nordlund tillägger:

- Året har varit exceptionellt. Att producera varor som är nödvändiga under en pandemi, som människor behöver i sin vardag, har känts fint.

Båda tillägger att beredskapen och kunskapen om tillverkning av munskydd finns kvar. Ingen vet när det blir aktuellt igen och varför.

Borde staten subventionera inhemsk produktion av skyddsutrustning?

Coronaepidemin har visat betydelsen av beredskap på olika plan och förmågan att sadla om vid behov. I början av epidemin var bristen på skyddsutrustning skriande på sjukhusen, i vården, i hemvården.

Då steg olika aktörer inom finska staten fram och efterlyste inhemsk produktion, trots osäkerheten kring hur snabbt de asiatiska länderna skulle få fart på sin produktion.

I offentligheten har det också senare ställts frågor om behovet av att stödja och upprätthålla inhemsk produktion av skyddsutrustning, mediciner – och senast inhemskt coronavaccin. Behovet försvinner inte, tvärtom tror myndigheterna att beredskapen behövs för kommande epidemier eller kriser.

- Det är inte hållbart för ett företag att syssla med subventionerad verksamhet. Affärerna måste bära frukt och vara lönsamma, säger vd Peter Nordlund.

Bröderna Nordlund har noterat diskussionen kring statens roll gällande produktionen av inhemsk skyddsutrustning. De anser ändå inte att staten borde gå in för att stödja produktionen.

Vad anser Du?

Diskussion om artikeln