Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland sänker Twitters hastighet efter misslyckade försök att avlägsna innehåll

Från 2021
Uppdaterad 11.03.2021 10:58.
Botnätverk på Twitter.
Bild: Yle/Ilkka Kemppinen

De ryska myndigheterna försöker försämra tillgången till den den sociala nätverkstjänsten Twitter.

Rysslands medienämnd Roskomnadzor säger i ett uttalande att det nu införs restriktioner som gör Twitterfunktionen långsammare. Orsaken sägs vara att Twitter upprepade gånger har låtit bli att avlägsna förbjudet innehåll.

Roskomandzor säger sig sedan 2017 ha skickat "över 28 000 uppmaningar och upprepade uppmaningar till Twitter där man ber plattformen avlägsna länkar som går till barnpornografi, narkotikamissbruk och självmordsuppmaningar till unga.

Roskomnadzor har hotat med att blockera Twitter helt och hållet om inte sociala medier följer rysk lagstiftning och tar bort "olagligt" material. Syftet är att "skydda de ryska medborgarna" och tvinga webbsajter att följa ryska lagar.

Mycket regeringskritik på utländska plattformar

Twitter – liksom andra andra sociala medier som Youtube – är populära i Ryssland. Bland annat den fängslade oppositionsledaren Alexej Navalnyjs Kremlkritiska anhängare använder flitigt dessa medier.

Sociala medier har använts som kanaler där folk uppmanats att delta bland annat i regeringsfientliga demonstrationer.

Sedan augusti har Twitter märkt ut en del ryska mediekonton som "statsanknutna" vilket har irriterat Ryssland.

Sociala medier blockeras och dissidenter ska tystas

Ryssland har under de senaste månaderna satt västliga mediegiganter som Facebook och Twitter under allt hårdare tryck.

En rad lagar har förberetts i ett försök att tysta ned dissidenter på sociala medieplattformar som Youtube och Twitter.

Utländska webbsajter som "diskriminerar" ryska medier ska kunna blockeras. Det ska också gå att påföra bolag höga bötessummor om de inte avlägsnar sådant innehåll som är förbjudet i Ryssland.

Dessutom kan personer dömas till fängelsestraff eller mycket stora bötesbelopp om de framfört "kränkande kommentarer".

De här lagförslagen ska göra det möjligt för Ryssland att blockera webbsajter som Youtube, Facebook och Twitter. En mildare metod är att göra dessa plattformar långsammare.

Putin vill ha ryska medieplattformar

President Vladimir Putin har arbetat för att Ryssland ska skapa egna medieplattformar som ska gå att kontrollera bättre internt.

Ryska myndigheter har under årens lopp skärpt greppet om internet med hänvisning till kampen mot terrorism, extremism och för skydd av minderåriga.

Ryssland har redan förbjudit en rad webbsajter som har vägrat att samarbeta med de ryska myndigheterna, till exempel videoplattformen Dailymotion och nätverket Linkedin.

Källor: Reuters, NPR, AFP

Diskussion om artikeln