Bergvalla i Barösund förvandlas till modern semesteroas – lokalbefolkningen önskar sig fler åretruntboende i skärgården
Efter fyrtio år av hopande och roende av Ingå kommun får nu Bergvalla sin semesterby. Hotellet, som just nu byggs upp ett stenkast från färjfästet i Hycklesund, bär namnet The Barö.
Ursprungligen var ändå tanken med Bergvalla att locka fast bosättning till Barösund. Riktigt så har det inte gått även om enstaka tomter under årens lopp faktiskt har sålts.
Fortfarande är största delen av det cirka 40 hektar stora området på Barölandet orört.
I fjol började det däremot röra på sig. Då såldes plötsligt ett tre hektar stort område för en semesterby - eller kanske närmast ett skärgårdshotell.
Uppe på de branta bergen vid inre farleden sjuder det av aktivitet inför de kommande veckornas husleveranser. Grunderna till hotellet The Barö läggs nu.
- Huvudbyggnaden är sjutton meter lång och den transporteras hit på lastbil i slutet av månaden. Lyckligtvis sker det på natten, säger hotelldirektör Jussi Paavoseppä.
Det är det nygrundade företaget Barösund Sea View som bygger upp hotellet The Barö. Alla byggnader levereras färdiga inom de närmaste veckorna. Tanken är att hotellet ska öppa den första juni i år.
Finns behov av fast bosättning
Bergvalla är ett cirka 40 hektar stort område i närheten av färjfästet på Barölandet i Barösund. För den som kommer från fastlandet blir området på vägens högra sida, strax före färjfästet.
För den som kommer med båt genom Hycklesund blir Bergvallaområdet på norra sidan.
Ingå kommun köpte området år 1984 för att locka mera fast bosättning till området. Av olika anledningar har det inte gått så och nu börjar lokalbefolkningen i Barösund vara trött på att utvecklingen går så långsamt.
Byarådet tar till orda
Barösunds byaråd har skickat en skrivelse till Ingå kommun där man konstaterar att planeringen av det resterande området i Bergvalla borde inledas omedelbart.
Byarådet påpekar att det både finns behov av tomter för småhus och hyreshus avsedda för åretruntboende.
Också lokala företag har visat intresse för området och nyligen har kommunen också sålt en industritomt i Bergvalla.
- Det har alltid funnits ett behov av fast bebyggelse här men behovet har bara blivit större i och med den situation vi har i dag, säger Anders Holmberg som är ordförande för Barösunds byaråd.
Holmberg är rågranne med det nya hotellet och har från paradplats kunnat följa med hur snabbt det går att ordna saker - inklusive markplanering - om det finns vilja. Stranddetaljplanen för hotellet godkändes redan i höstas.
Byarådet med Holmberg i spetsen hoppas att planeringen av både Bergvallaområdet och byacentrum på Orslandet nu ska komma igång. Dessutom yrkar de på att få vara delaktiga i planeringsprocessen.
- Man undviker mycket besvär och krångel om man först diskuterar med dem som bor där, säger Holmberg.
I delgeneralplanen för inre skärgården som vann laga kraft ifjol förutsattes att det görs noggrannare planering i form av detaljplan i byacentrum på Orslandet. Det konstateras att "utökandet av den fasta bosättningen på öar utan vägförbindelse inte är ekonomiskt hållbart" och att "kommunalteknik och skolförbindelser är utmanande."
Däremot lyfts just Bergvalla upp som ett område där det är möjligt att öka den fasta bosättningen i Barösund.
Det går, men det går långsamt
- Arbetet med fastlandets generalplan har dragit ut på tiden och andra områden har därför fått vänta, säger Aija Aunio, som är samhällsteknisk direktör i Ingå.
Hon berättar att planeringen av det återstående Bergvallaområdet ska inledas våren 2022.
Aija Aunio säger att man från kommunens sida helst inte gör upp deltaljplaner eftersom det medför skyldigheter för kommunen i form av vägar och vatten- och avloppstjänster.
En delgeneralplan är mindre omfattande men förutsätter en glesare fast bebyggelse.
Ett område som ägs av Ingå församling i närheten av Rövass på Orslandet planeras för tillfället både för fritidstomter och enstaka åretruntfastigheter.
Corona på gott och ont
Barösund brukar vara tyst och lite ödsligt om vintrarna för att sedan blomma ut i all sin prakt till sommarsäsongen.
Det senaste året har allt varit annorlunda. Många fritidsbor har flyttat ut till sina semesterhus och vistats där under pandemin.
Nydragen fiber gör det möjligt för många distansarbetare att jobba från fritidshuset. Utbyggnaden av fibernätverk sker för tillfället på Barölandet.
- Kommunikation är ju det viktigaste för nutidsmänniskan, säger Anders Holmberg
Fler människor i rörelse betyder också att behovet av service och tjänster ökar. Många bybor är privatföretagare som på olika sätt gynnas av att byn lever upp.
Fakta om Barösund
- Vi har haft en betydlig ökning i försäljningen, säger Anne Ek som driver livsmedelsaffären Barösundsboden.
Trots det är det svårt att få affärerna att bli lönsamma utanför sommarmånaderna.
- Men om minuset på vintern blir mindre så är det ju jättebra, säger Anne Ek och skrattar lite trött.
Att driva en butik året runt på en ö med drygt hundra invånare är inte lätt. Samtidigt är det just året runt-servicen som är viktig för den fasta befolkningen.
Inget konstigt med att bo i skärgården
Emil Wiberg är infödd Barösundsbo och bor på Orslandet med sin familj. Han upplever inte att det är något märkligt att bo ute i skärgården.
- Vi har allt vi behöver och mer än så, säger Wiberg.
Wiberg driver själv en personalrestaurang i Ingå djuphamn och sköter cateringuppdrag vid sidan om. Också han har haft nytta av att det varit liv och rörelse på öarna även om de traditionella tillställningarna med catering helt blivit borta.
Däremot levererar han hembakade pizzor till hungriga distansarbetare och fritidsbor.
Han är positivt inställd till fler semesterfirare i området men också han tycker att just fast bosättning skulle trygga framtiden för byn.
- Det behövs en viss mängd människor för att en by ska vara livskraftig, säger Wiberg.
Elva år sedan skolan stängde
Han har själv gått i skola på hemholmen Orslandet men eftersom den stängde år 2009 har hans egna barn fått betydligt längre skolväg.
De yngsta barnen har familjen själv kört till Västankvarn medan de äldre fått skolskjuts ordnad av kommunen.
- Nog kommer det alltid att finnas barn som behöver skolskjuts. Då kan man ju lika gärna skjutsa lite fler på samma gång, säger för sin del Anders Holmberg.
Både Holmberg och Wiberg är övertygade om att det finns en efterfrågan på tomter för året runt-boende. De enstaka tomma hus som finns i trakten är sannolikt i dåligt skick.
- Om de står tomma finns det en orsak till det. De är för dåliga för att bo i, säger Wiberg.
Splitternytt på Barö
Tillbaka till Bergvalla och den nya hotellinkvarteringen. Där hittar vi företagaren Ossi-Matti Nieminen som numera också är Barösundsbo på heltid.
Tillsammans med sin kompanjon Jussi Paavoseppä kläckte han hotellidén och grundade Barösund Sea View som är företaget bakom The Barö.
För tillfället pågår arbetena med att färdigställa infrastrukturen på området så att det mesta är klart när byggnaderna anländer från Honkafabriken i Jyväskylä.
Den nionde april är det tänkt att alla byggnader ska ha anlänt till Barösund. Utöver huvudbyggnaden och hotellrummen, eller "stugorna" om man så vill, ska det finnas en strandbastu alldeles intill stranden, på samma plats där det tidigare funnits en röd strandbastu.
Projektet är omfattande och sväljer flera miljoner euro. Företagarna bakom hotellet diskuterar helst inte pengar.
Däremot meddelar Nylands Närings- trafik och miljöcentral att de hittills bidragit med drygt 200 000 euro för en del av projektet.
The Barö satsar på att välkomna semesterfirare från och med början av juni. Tanken är att hotellet ska kunna hålla öppet också vintertid.
Restaurangen The Berg betjänar också andra än hotellgäster men endast enligt förhandsbokning. Mobila applikationer hjälper hotellgäster med det mesta, från in-checkning till ut-checkning.
- Vi kör verksamheten så kontaktlöst som möjligt. Det är också i allas intresse så här i coronatider, säger Jussi Paavoseppä.
Pandemin gör det hela något spännande medger han men vänder det i samma stund till att intresset för skärgården och närturism aldrig varit så stort. De utländska turisterna får vänta till nästa år.