Finlandssvenska Helena Sandman insjuknade i corona i Tanzania, men läkaren vågade inte skriva ut något testresultat - kunde ha förlorat jobbet
Tanzanias coronapolitik har väckt bestörtning i världen. Presidenten har sedan juni i fjol påstått att corona inte finns i landet.
Helena Sandman var väl medveten om Tanzanias avvikande coronapolitik när hon i januari funderade på att åka till landet på arbetsresa.
Sandman är arkitekt och jobbar med ett projekt där man utreder möjligheten att utveckla ekologiska möbler i Iringatrakten i mellersta Tanzania, där det odlas trä.
- Vi funderade länge om vi skulle åka eller inte, men vi beslöt att åka för annars hade projektet stått. Vi tänkte att vi tar risken och for iväg, säger Sandman.
Tanzania har inte gett ut statistik över coronafall sedan maj ifjol. Officiellt har drygt 500 sjukdomsfall och drygt 20 dödsfall registrerats i landet.
President John Magufuli utlyste Tanzania coronafritt redan i juni ifjol, enligt honom lyckades det tack vare bön och fasta.
- Vi var i kontakt med bekanta för att höra hur läget är, de sa som det är, att ingen bär munskydd och ingen är orolig officiellt.

Tanzanias coronaförnekelse hotar förlänga pandemin i hela världen
Smittades kanske redan på flyget
Sandman reste med sin tyska kollega som bor i Finland.
Framme i Tanzanias största stad Dar es Salaam var bussarna fulla och ingen bar munskydd. På en del hotell och i vissa affärer mättes ändå febern på väg in.
De hade med sig munskydd som de delade ut till människor de träffade och intervjuade.
Bara fem dagar efter att de anlänt blev Sandmans kollega sjuk. Hon fick hög feber, huvudvärk och smärtor i bröstet.
- Vi tror att hon kanske blev sjuk redan på flygplanet. Vi hade ordentliga munskydd som borde skydda till 90 procent, men alla äter ju samtidigt på flyget och tar då av sig munskydden.
När kollegan blev sjuk förstod de snabbt att det sannolikt var corona. Då försökte de utreda var man kunde göra test i staden Iringa, och det enda stället var det statliga sjukhuset i staden.
- Ingen ville direkt ta coronatest på henne och sjukhuspersonalen sa att det säkert inte är corona, de tog test på allt möjligt annat som ultraljud och tyfus och malaria.
Till slut tog de också coronatest, och resultatet skulle komma inom fem dagar. Under den tiden blev också Sandman sjuk. Hon var bekymrad eftersom hon har astma, och hade redan tidigare konstaterat att hon inte vill hamna på sjukhus i Tanzania. Hon kom ändå lindrigt undan och var sängliggande i några dagar.
- Det som var intressant var att när resultatet skulle komma försökte vi skicka en lokal kollega för att plocka upp det, men läkaren vägrade. Han ville träffa min kollega privat på ett café.
Dit kom läkaren med munskydd och berättade att hon hade corona, men att han inte kunde skriva ut ett officiellt testresultat, för då kunde han förlora jobbet.
Presidenten ändrade sig
John Magufuli har varit president i Tanzania sedan år 2015, och förra hösten blev han omvald. När han tillträdde var hoppet stort att han skulle kunna få bukt med korruptionen i landet, men under åren som president har han blivit alltmer något av en envåldshärskande.
Yttrandefriheten har blivit sämre och oppositionen i landet är trängd. Därför är det få som vågat säga emot honom när det gäller coronapolitiken.
Sandman och hennes kollega insjuknade i mitten på februari, och bara kring en vecka efter det gav presidenten ett överraskande uttalande.
Efter att i månader förnekat att corona är ett problem i landet uppmanade han plötsligt människor att använda munskydd och tvätta händerna. Men bara skydd tillverkade i Tanzania.
Den ändrade inställningen kom bara en dag efter att Världshälsoorganisationen WHO hade uttryckt oro över det försvårade coronaläget i landet och flera läkare anonymt i medierna berättat att läget är dåligt. Flera högt uppsatta tjänstemän hade dessutom dött på kort tid i vad som troligen var covid-19.
Bland annat ön Zanzibars vicepresident som tillhör ett oppositionsparti hade enligt partiet dött bara dagar efter att ha testat positivt. Partiet säger att presidentens förnekelse är ett hot mot hela området.
Tanzanias grannland Kenya stängde i början av pandemin gränsen mot landet i rädsla för att smittan skulle sprida sig därifrån.
Kenya har hela tiden haft en helt annan inställning än Tanzania. Landet har haft munskyddstvång och nattligt utegångsförbud i snart ett år.
Vad händer om Tanzania inte vaccinerar?
Sandman säger att det säkert varit lättare att få testresultat på Zanzibar och i den största staden Dar es Salaam för där finns också privata sjukhus, och Zanzibar är populärt bland turister.
På landsbygden fanns bara det statliga sjukhuset, som måste följa presidentens officiella linje.
När Sandman och hennes kollega blev sjuka isolerade de sig på hotellrummet. De var oroliga för om de skulle kunna resa hem, ett positivt resultat kan nämligen synas länge efter att man blivit frisk. När de inte längre hade symptom beslöt de sig för att resa hem.
- Bara ett par dagar senare krävde flygbolaget ett negativt resultat. Vi kunde ha tvingats stanna kvar i Tanzania länge.
När de återvände till Finland i slutet av februari testade båda positivt på flygplatsen.
Sandman är bekymrad över läget i Tanzania och ser det som en risk.
- Det är ju farligt för hela regionen att det inte pratas ut. Människor tror på sin president, han har ett stort stöd men det är ju totalt idiotiskt att inte skydda sig. De kommer ju inte heller att börja vaccinera, det finns en risk att viruset lever kvar där.
President Magufuli har tidigare uppmanat hälsoministeriet att förhålla sig misstänksamt till vacciner och sagt att de kan vara farliga. Hittills har landet inte beställt vaccin och är inte heller en del av Covax-programmet, som ska garantera vaccin åt en del av befolkningen i de fattigaste länderna.
Coronatester görs inte rutinmässigt på dem som har symptom, och trots en liten linjeförändring hos presidenten är det omöjligt att veta vilket det verkliga smittoläget i landet är.